Implementarea Solvency II va fi amânată cu doi ani

Autor: Ciprian Botea 20.11.2012

Companiile de asigurări ar putea trece la regimul de solvabilitate Solvency II, care aduce un tratament mai dur al riscurilor şi implicit cerinţe suplimentare de capital cel mai devreme în 2015, după ce autorităţile europene au amânat implementarea noilor reglementări.

O parte din noile cerinţe ar fi trebuit implementate începând din luna ianuarie a anului viitor, dar autoritatea de supraveghere a asigurărilor din Uniunea Europeană vrea să deruleze o serie de teste suplimentare pentru a vedea ce impact vor avea noile cerinţe de capital asupra companiilor de asigurări şi clienţilor acestora.

Oficial, termenul de aplicare a noilor reglementări este până în ianuarie 2014, dar reprezentanţii Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) afirmă că cel mai probabil implementarea nu va avea loc mai devreme de 2015. Amânarea aplicării nou­lui regim de solvabilitate reprezintă o gură de oxigen pentru companiile de asigurări care în trecut s-au plâns că vor fi nevoite să cheltuie zeci de milioane de euro cu implementarea Solvency II şi că într-un final aceste costuri se vor reflecta în creşterea preţului poliţe­lor de asigurare.

Solvency II înseamnă o corelare mai strânsă între riscurile asumate şi capitalul fiecărui asigurător, astfel că în funcţie de profilul de risc anumite companii ar putea avea nevoie de capital suplimentar de la acţionari. Acţionarii au însă o capacitate limitată de a susţine cu capital companiile de asigurări după ce în ultimii ani au injectat sute de milioane de euro pentru acoperirea pierderilor.

 

Pe lângă banii de capital, companiile de asigurări trebuie să mai scoată din buzunar alte câteva zeci de milioane de euro pentru modificarea sistemelor informatice, mai ales în cazul companiilor care utilizează la raportările financiare doar standardele locale de contabilitate. Noul regim de solvabilitate se va aplica societăţilor care activează în UE şi care înregistrează prime brute subscrise de peste 5 mil. euro pe an. La sfârşitul anului trecut existau 26 de companii de asigurări locale ale căror afaceri depăşeau acest prag, potrivit raportului anual al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Cele mai afectate de introducerea noilor reglementări vor fi companiile de asigurări generale, unde riscul de subscriere este dominant. Constantinescu spune că va fi nevoie de capital suplimentar în special pe segmentul asigurărilor de riscuri catastrofale. Asigurătorii de viaţă vor simţi însă mai puţin impactul noului regim de solvabilitate.