Vodafone a lansat serviciile 4G în zece oraşe, cu viteze de până la 75 Mbps

Autor: Adrian Seceleanu 20.11.2012

Vodafone, numărul doi pe piaţa locală de telefonie mobilă, a lansat ieri comercial, doar pentru abonaţi, serviciile de internet mobil prin tehnologia 4G (LTE) cu viteze de transfer de până la 75 Mbps în 10 oraşe, a anunţat compania.

 

 

"De azi, serviciile 4G sunt disponibile abonaţilor Vodafone, noi şi existenţi, care optează pentru pachetele Internet Nelimitat Extra şi Internet Nelimitat Profesional şi care îşi pot activa gratuit opţiunea promoţională "Trafic Nelimitat 4G". Cele două pachete care le permit clienţilor să activeze opţiunea 4G au tarife de 14 euro (Internet Nelimitat Extra) şi 19 euro pe lună (Internet Nelimitat Profesional).

 

 

"Oferta promoţională de lansare, valabilă în perioada 20 noiembrie - 31 decembrie 2012, aduce trafic gratuit şi nelimitat timp de 3 luni din momentul activării opţiunii. Utilizatorii care optează pentru serviciile 4G vor primi un SIM special "4G Ready" şi vor putea să achiziţioneze terminale compatibile din portofoliul Vodafone România", au comunicat reprezentanţii Vodafone.

 

 

Terminalele compatibile cu serviciile 4G sunt: modem-ul USB Vodafone K5005 LTE pentru conectivitate PC/Laptop; Vodafone Hotspot R210 LTE, la care se pot conecta până la cinci dispozitive simultan; tableta Asus Transformer Pad Infinity TF700 KL, ce porneşte de la 419 de euro, alături de abonamentul Internet Nelimitat Profesional, încheiat pe 2 ani. Tableta va intra în portofoliul Vodafone săptă­mâna viitoare.

 

 

Reţeaua 4G Vodafone este disponibilă în Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Galaţi şi Timişoara şi permite, în momentul de faţă, furnizarea de servicii 4G la viteze de până la 75 Mbps.

 

 

Acoperirea outdoor este de peste 90% în majoritatea oraşelor, cu excepţia Bucureştiului, din motive legate de utilizarea curentă a spectrului.

 

 

Reţeaua 4G Vodafone funcţionea­ză în banda de frecvenţă de 1.800 MHz. România este una dintre primele pieţe europene în care Vodafone implementează o reţea 4G, după Germania, Portugalia şi Italia. În 2013, Vodafone România va oferi servicii 4G la viteze de până la 100 Mbps.

 

 

Companiile Orange România şi Cosmote România desfăşoară de asemenea teste cu tehnologia 4G şi lucrează la dezvoltarea reţelelor. Orange a anunţat, de altfel, că va lansa servicii 4G până la finele acestui an, în timp ce Cosmote a precizat că lan­sarea 4G va avea loc anul viitor.

 

 

Operatorii nu vor putea furniza însă servicii 4G la deplină capacitate pe care o permite tehnologia decât din 2014, când vor putea fi utilizate benzile de frecvenţă achiziţionate de companii în acest an de la statul român.