​OMV nu crede în verde: Chiar şi în 20 de ani petrolul şi gazele vor fi dominante. Turcia şi Europa de Sud-Est sunt pieţele cu cererea în creştere

Autor: Roxana Petrescu 21.11.2012

Petrolul şi gazele naturale vor continua să fie sursele energetice dominante pe termen lung, la nivelul anului 2035 mai bine de jumatate din cererea de energie primară din Uniunea Europeană şi Turcia fiind acoperită prin intermediul hidrocarburilor. Ponderea cărbunelui va continua să scadă, energia nucleară se va menţine la un nivel constant, singurele creşteri urmând să fie inregistrate în domeniul energiilor regenerabile, potrivit estimărilor făcute de OMV până în 2035.

"Chiar şi peste 20 de ani, petrolul şi gazele vor fi dominante", a spus Gerhard Roiss, CEO-ul OMV, acţionarul majoritar al Petrom, cea mai mare companie din România.
În ceea ce priveşte cererea de resurse, Turcia, Europa Centrală şi de Sud-Est sunt singurele care vor înregistra creşteri în următorii zece ani. Astfel, de la un consum de gaze naturale de 39 de miliarde de metri cubi pentru Europa de Sud Est, la finele anului 2020 în aceasta regiune cererea de gaze ar urma sa creasca la 48 de miliarde de metri cubi, in timp ce Turcia va ajunge la un consum de gaze naturale de 59 de miliarde de metri cubi de la 38 de miliarde de metri cubi in prezent.