Georgescu despre decizia în cazul Diaconu: Este regretabil că s-a ajuns la Curtea Constituţională

Ziarul Financiar 21.11.2012

Întrebat cum comentează faptul că s-a ajuns în situaţia ca judecătorii constituţionali să rezolve conflictul juridic ivit ca urmare a nepunerii în aplicare a hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie dată în cazul senatorului Mircea Diaconu, Horia Georgescu a declarat: "Este regretabil ca s-a ajuns la această situaţie. Nu este primul caz. Şi în cel al lui Victor Alistar - nominalizat de Senat ca reprezentant al socieţăţii civile în CSM, deşi exista un act administrativ pe incomptatibilitate, având interdicţie trei ani de a ocupa o funcţie publică - s-a ajuns la Curtea Constituţională".

În opinia preşedintelui ANI, faptul că de fiecare dată se ajunge la Curtea Constituţională este "regretabil", întrucât arată că mecanismele statului de drept nu fucnţionează, judecătorii constituţionali fiind cei care stabilesc ilegalitatea unei hotărâri a Senatului.

În urma deciziei Curţii Constituţionale de miercuri, Plenul Senatului trebuie să se întrunească de urgenţă şi să constate revocarea senatorului.

Curtea Constituţională, cu unanimiate de voturi, a constatat, miercuri, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, conflict declanşat prin refuzul Senatului României de a lua act de încetarea de drept a calităţii de senatorului Mircea Diaconu, prin rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti prin care se constată starea de incompatibilitate a parlamentarului.

În 27 ianuarie 2011, ANI a informat că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale. Ulterior, Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de director de teatru, iar parchetul a declanşat o anchetă privind conflictul de interese în care s-a aflat parlamentarul.

În 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Diaconu s-a aflat în stare de incompatibilitate, iar ANI a solicitat Senatului să pună în aplicare sentinţa judecătorească.

Parlamentul a dat vot negativ, astfel că forul magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraţilor s-a adresat Curţii Constituţionale.

Curtea a admis că este un conflict juridic de natură constituţională, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial.