După opt luni de lupte interne şi procese, nu mai este clar cine-i reprezintă pe acţionarii SIF Muntenia

Autor: Roxana Pricop 21.11.2012

Războiul de gherilă dintre acţionarii revoluţionari şi vechea conducere a aruncat SIF Muntenia (SIF4) într-o mare necunoscută pentru că ambele tabere susţin cu înverşunare că ei sunt cei care reprezintă acţionarii la conducerea societăţii care dispune de active de peste un miliard de lei.

Cu participaţii valoroase la bănci şi proprietăţi imobiliare, SIF Muntenia este disputată de două tabere. Cea a administratorilor de la SAI Muntenia Invest, tabără condusă de Petre Szel şi Gabriel Filimon care au avut pe mână averea SIF-ului încă de la înfiinţare, şi tabăra acţionarilor revoluţionari coagulaţi în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, care au investit zeci de milioane de lei în acţiunile SIF-ului şi care au reuşit pe 8 iulie să schimbe conducerea SIF-ului. Acţionarii revoluţionari i-au demis pe membrii consiliului reprezentanţilor în frunte cu Marian Dinu, susţinuţi de Filimon şi Szel, şi au impus propriii oameni în consiliu în frunte cu Olimpiu Blăjuţ.

Miza din spatele disputei pentru un loc în consiliul reprezentanţilor Acţionarilor (CRA), organul de conducere care reprezintă interesele acţionarilor în relaţia cu administratorul, este ridicată. Cine deţine controlul CRA are şi puterea de a verifica activitatea administratorului şi chiar de a cere rezilierea contractului de administrare, dacă rezultatele sunt proaste pentru acţionari.

Noul CRA ales în iulie a încercat să convoace AGA în vederea rezilierii contractului de administrare, dar administratorii de la SAI Muntenia Invest şi-au peceltuit numele în actul constitutiv al SIF-ului, fapt ce va face foarte dificil pentru revoluţionari să schimbe contractul de administrare.

Cu toate acestea, acţionarii revo­luţionari în frunte cu Gheorghe Iaciu, care deţine 5% din capitalul SIF Muntenia în urma unei investiţii de 30 mil. lei, se luptă pentru a le fi recunoscute drepturile.

Tabăra administratorilor nu se lasă mai prejos şi a contestat în instanţă AGA din vară, obţinând în octom­brie o victorie: Tribunalul Bucureşti a admis cererea de suspendare a hotărârilor AGA din iulie prin care fusese demis fostul consiliu al reprezentanţilor. Astfel, noul consiliu ales în AGA din 7/8 iulie este suspendat până la pronunţarea unei decizii irevocabile.

Cu toate acestea, instanţa nu precizează că fostul consiliu în frunte cu Marian Dinu, demis de acţionari în iulie, poate reveni în funcţie. Tabăra administratorilor susţine că fostul consiliu îşi poate exercita atribuţiile şi chiar a început să ia decizii. Fostul consiliu a prelungit contractului de audit cu KPMG, în baza unei decizii a AGA din aprilie, deşi această decizie este contestată în instanţă.

"Cu toate că respectiva hotărâre a AGA a fost atacată de anumiţi acţionari, conform legii, în lipsa unei sentinţe judecătoreşti de suspendare a executării hotărârii AGA până la data soluţionării acţiunii în anulare, această hotărâre a AGA reprezintă un mandat valid, ce trebuie dus la îndeplinire", a explicat Gabriel Filimon, directorul executiv al SAI Muntenia Invest, decizia de prelungire a contractului de audit.

Pe de altă parte, tabăra acţionarilor revoluţionari susţine că suspendarea hotărârilor din AGA din 8 iulie nu are niciun efect asupra repunerii în funcţie a foştilor reprezentanţi şi a depus plângere la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare pentru a-i sancţiona pe foştii reprezentanţii dacă aceştia iau decizii în numele acţionarilor SIF Muntenia.

CNVM nu vrea să intre în disputa dintre cele două tabere, iar la solicitarea primită din partea avocaţilor administratorilor de a lămuri cine anume conduce SIF-ul, CNVM a dat un răspuns neutru citând din textul de lege. Pentru ca incertitudinea să nu se prelungească, CNVM a obligat administratorii să ceară Tribunalului Bucureşti lămuriri cu privire la implicaţiile deciziei de suspendare. Administratorul are astfel obligaţia de a informa investitorii cu lămuririle date de Tribunalul Bucureşti.

"SIF Muntenia s-a conformat ordonanţei CNVM şi a depus în instanţă cererea de lămurire a dispozitivului sentinţei judecătoreşti prin care s-a suspendat executarea hotărârilor AGA din iulie de schimbare a componenţei CRA, acţiunea respectivă fiind în derulare la acest moment", a completat Filimon.

Războiul dintre cele două tabere se anunţă a fi unul de durată, având în vedere că instanţele de judecată sunt câmpul de luptă, iar termenele de judecată sunt lungi. Faptul că nu se ştie exact cine conduce SIF Muntenia poate lăsa amprente asupra activităţii societăţi. Într-o perioadă în care se fac calcule pentru bugetul şi strategia de investiţii de anul viitor, procesele şi acuzaţiile sunt cele care ţin capul de afiş la SIF Muntenia.

Acţiunile SIF Muntenia nu au avut de suferit prea mult de pe urma acestei incertitudini, înregistrând o scădere de 3,8% din octombrie, când instanţa a suspendat numirea noului CRA. Scăderea e sub deprecierea raportată de acţiunile unei alte SIF, respectiv Oltenia. Cu toate acestea, cele două tabere trebuie să ajungă la o înţelegere şi să nu aştepte ca activitatea SIF Muntenia să aibă de suferit, iar investitorii să se sature de incertitudini şi să înceapă să vândă.