Gheţea: Băncile ar putea reduce doar din 2014 comisioanele pentru plăţile în lei pe noul sistem

Autor: Claudia Medrega 21.11.2012

Băncile ar putea să înceapă doar din anul 2014 să reducă comisioanele percepute clienţilor pentru plăţile de mică valoare în lei pe schema SEPA (Single European Payments Area), deoarece deocamdată nu există "o masă critică" în condiţiile în care mai puţin de jumătate dintre bănci au aderat la acest sistem, potrivit lui Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

"În prezent nicio bancă nu a redus şi nici nu va reduce comisioanele pentru că nu există o masă critică. Au aderat doar 17 bănci. O să facem un «roadshow», încer­căm să mai aducem şi alte bănci. Însă, atât timp cât sistemul nu este obligatoriu, ci este benevol, nu se va crea o masă critică. Eu cred că la orizontul anului 2014 băncile sperăm că vor începe să umble la comisioanele pe care le pun clientului având ca bază ce ne percepe nouă Transfond la operaţiunile de zi cu zi", a declarat Gheţea la o conferinţă pe tema lansării sistemului SEPA pentru plăţile în lei.

Schemele de plată SEPA sunt un set de reguli, practici şi standarde în scopul realizării interoperabilităţii la nivel interbancar. Noile standarde, configurate prin sistemul Sent al Transfond, presupun uniformizarea informaţiilor aferente plăţilor la toate băncile, având ca avantaje tocmai costurile mai reduse, prin comisioane mai mici şi vitezele mai mari de transfer.

România a adoptat la începutul lunii noiembrie schema SEPA pentru transfer de bani adaptată pentru plăţile în lei, băncile trecând din punct de vedere tehnic la standardele europene de procesare a plăţilor în moneda naţională.

Începând cu 1 februarie 2014 standardele SEPA vor deveni obligatorii pentru ţările din zona euro, iar pentru restul statelor, inclusiv România, termenul este octombrie 2016. După aceste termene, plăţile în euro vor fi realizate la standarde SEPA.

Reducerea costurilor bancare cu prelucrarea datelor şi exploatarea sistemului vor împinge băncile să ajusteze comisioanele la transferurile pe schema SEPA, în opinia lui Gheţea.

"Fiecare bancă îşi face propria politică şi aici este foarte greu să găseşti un numitor comun. Cred că, încet-încet, având în vedere costurile care vor fi din ce în ce mai reduse cu prelucrarea, cu exploatarea sistemului, vor împinge băncile să revizuiască comisioanele. Dacă vin unele bănci cu comisioane reduse, ceilalţi vor reduce şi ei pentru că aşa este regula... trebuie să stai în piaţă. Acum numărul băncilor cu comisioane mici are o pondere mai mică faţă de numărul băncilor cu comisioane mai mari. Dar, pe măsură ce acest «echilibru» se va strica, cei care rămân în categoria băncilor cu comsioane mari va trebui să ia măsuri rapide. Nu pot să rămână mult în zona comisioanelor mari".

Gheţea, care este şi preşedintele CEC Bank, a arătat că banca pe care o conduce practică comisioane destul de mici comparativ cu ce se întâmplă în piaţă, ceea ce îi afectează profitabilitatea, dar o ajută să aibă cât mai mulţi clienţi.

Comisioanele pentru plăţile interbancare în lei sunt incluse, în general, în intervalul 3-10 lei, în timp ce pentru transferurile interbancare de valori mai mici în valută comisioanele oscilează între 15 euro şi 30 de euro. Obiectivul înfiinţării zonei unice de plăţi în euro - SEPA - este intensificarea concurenţei în sectorul financiar, reducerea costurilor suportate de clienţi şi diversificarea ofertei.