DTZ: Diferenţa de preţ între imobiliarele din Polonia şi România nu se justifică

Autor: Cristi Moga 21.11.2012

Preţurile proprietăţilor imobiliare comerciale din Polonia, care pot fi chiar şi cu 50% mai scumpe decât cele de pe piaţa locală, luând în calcul două proiecte de birouri sau malluri care generează aceleaşi venituri, nu se justifică, apreciază Mihnea Şerbănescu, directorul general al firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Consultantul spune că Polonia şi România sunt pieţele relevante pentru această microregiune, dar în timp ce imobiliarele din Varşovia sunt în atenţia investitorilor la târgurile imobiliare organizate la Cannes sau la Munchen, în România tranzacţiile se numără pe degete.
"Consider că nu se justifică diferenţa de preţ pentru proprietăţile imobiliare din România faţă de cele din Polonia, în ciuda faptului că ei au devenit un model atât pentru noi, cât şi pentru întreaga Europă. Consider că piaţa lor este deja prea scumpă, se fac tranzacţii la yield-uri (ran­da­mente ale cumpă­ră­torilor - n.red.) sub nivelul de 6%, în timp ce la noi investitorii vorbesc de 9%. Încercăm să facem un brid­ge (pod - n.red.) pen­tru atragerea unor in­vesti­tori noi către piaţa locală", a declarat Şerbă­nescu.
Consultanţii imobiliari locali susţin de mai mulţi ani că imobiliarele din Polonia sunt hiperinflate, dar cu toate acestea nu­mă­rul investitorilor care fac pasul mai la est, către România, continuă să fie scăzut. Costul finan­ţărilor este un alt motiv pentru care investi­torii ocolesc România.
"Pe piaţa locală avem şi finanţări care nu încurajează achiziţiile la un randament de 9% decât pentru proprietăţi superpremium, cu contracte pe termen lung, acces la metrou sau ancoră de food un hipermarket, criterii fără de care proiec­tele ar trebui să fie chiar mai ieftine. În puţine cazuri tranzacţiile locale sunt realizate cu fonduri proprii 100%, iar finanţările au marje de 4-5% plus Euribor şi hedging, faţă de 1,5-2,5% în Polonia şi sub 1% în vestul Europei", afirmă Cristian Ustinescu, directorul de investiţii al DTZ Echinox.
Pe de altă parte, nici proprietarii care au pe piaţa locală cele mai bune malluri şi clădiri de birouri nu sunt dispuşi să vândă la actualele preţuri propuse de investitori. "Produsele bune nu sunt pe piaţă la 9% şi nici măcar la 8%, poate undeva pe la 7% şi un pic", afirmă Şerbănescu.
În condiţiile în care această diferenţă între aşteptările proprietarilor şi cele ale cumpărătorilor se menţine, în piaţa imobiliară vor continua să facă jocurile firmele prezente, dar puţini sunt cei cu adevărat activi.
"Nu sunt mulţi jucători în piaţă, dar cei care sunt aici sunt puternici şi cu strategii pe termen lung. Nu cunosc însă nume semnificative care ar dori să intre acum", a punctat Şerbănescu.