Upet Târgovişte se împrumută cu 6,2 mil. euro pentru capital de lucru

Autor: Adrian Cojocar 22.11.2012

Acţionarii producătorului de echipamente pentru industria petrolieră Upet Târgovişte (UPET) au aprobat în adunarea generală care a avut loc la începutul acestei săptămâni contracta­rea unui credit în valoare de 5 milioane de dolari (3,9 mil. euro) de la UniCredit pentru acoperirea necesarului de capital de lucru aferent contractelor comerciale încheiate de companie.

Acţionarii Upet au mai aprobat în cadrul aceleiaşi adunări contractarea unui împrumut în valoare de 2,3 milioane de euro de la Raiffeisen Bank. Cre­ditul are ca scop „finanţarea lucră­rilor privind îndeplinirea contractelor comerciale, incluzând plata pentru furnizorii de echipamente, materii prime, servicii, materiale şi costuri salariale şi a achiziţiei de motoare şi şasiuri pentru stocul tampon, valabil pe o perioadă de 12 luni“, se arată în comunicatul publicat de reprezentanţii Upet pe bursă.

Cele două credite sunt gajate cu mai multe ipoteci asupra bunurilor din patrimoniul companiei, stocuri de materii prime şi conturi bancare şi însumate depăşesc în valoare capita­­lizarea din prezent a companiei, care se ridică la circa 3,2 mil. euro.

Producătorul de echipamente pen­tru industria petrolieră şi-a majorat în pri­mele nouă luni ale anului afacerile cu 67%, până la aproape 59 mil. lei (13,3 mil. euro) şi a revenit pe profit cu un câştig net de 540.000 de lei (121.600 de euro). În perioada similară din 2011 com­pania înregistrase o pierdere de 365.000 de lei.

Creşterea afacerilor din acest an s-a datorat în exclusivitate vânzării unui volum mai mare de mărfuri, în condiţiile în care producţia vândută de companie a scăzut uşor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Upet ajunsese în 2008 să genereze afaceri de 212,9 mil. lei (59 mil. euro) şi a raporat profit record de 58,7 mil. lei (16,3 mil. euro). Criza a lovit însă puternic producătorii din sectorul de echipamente pentru industria petrolieră, fapt ce s-a resimţit printr-o reducere a afacerilor Upet de patru ori într-un singur an şi compania a fost nevoită să disponibilizeze 500 de angajaţi.

Unii producători, precum Uztel Ploieşti, nu au reuşit să facă faţă scăderii abrupte a vânzărilor şi au fost nevoiţi să intre sub protecţia insolvenţei pentru a se pune la adăpost de băncile creditoare.

Vânzările Upet s-au stabilizat în ultimii ani, dar sunt încă departe de maximele atinse în 2008, motiv pentru care profitabilitatea companiei este una redusă.

Upet este controlat de grupul rus OMZ prin două vehicule de investiţii înre­gis­trate în Cipru, respectiv Obse­sione Enterprises Limited şi Ogetto Limited.