Moştenitorii lui Tolkien au dat în judecată Warner, pentru abuzuri privind drepturile de autor

Autor: Florin Badescu 22.11.2012

În acea plângere se afirmă că grupul Warner nu a respectat termenii referitori la produsele derivate din contractul original, încheiat cu moştenitorii scriitorului, înainte de apariţia "erei" digitale.

"Contractul digital atribuia grupului Warner dreptul de a vinde publicului larg produse derivate obişnuite în acea epocă, precum figurine, veselă, papetărie, îmbrăcăminte etc. Ele nu acopereau drepturile de exploatare a produselor electronice sau digitale", se afirmă în acea plângere.

Reclamanţii reproşează grupului Warner, dat în judecată alături de mai multe companii, printre care şi New Line Productions, "faptul că a afirmat că deţine drepturile asupra unei vaste game de bunuri şi de servicii, care depăşesc cu mult sfera «bunurilor materiale»".

Grupul Warner, care a produs trilogia "Stăpânul inelelor" şi produce trilogia "The Hobbit", ambele având la bază romane scrise de J.R.R. Tolkien, nu a dorit să comenteze pentru moment aceste informaţii.

Plângerea a fost depusă cu câteva zile înainte de premiera mondială, de săptămâna viitoare, la Wellington, a filmului "Hobbitul: O călătorie neaşteptată", primul lungmetraj din noua trilogie "The Hobbit".

Romancierul britanic J.R.R. Tolkien a publicat volumul "The Hobbit" în 1937, dezvoltând apoi aventurile din acest volum în romanul "Stăpânul inelelor", publicat în 1954.

Primul film din trilogia "The Hobbit" - "Hobbitul - O călătorie neaşteptată/ The Hobbit - An Unexpected Journey" - va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 14 decembrie.

Cel de-al doilea film al trilogiei "The Hobbit" va fi lansat în cinematografe pe 13 decembrie 2013, în timp ce cel de-al treilea este aşteptat în vara anului 2014.

Cele trei filme vor fi regizate de Peter Jackson, cineastul care a regizat şi trilogia "Stăpânul inelelor".

Cele trei filme din trilogia "Hobbitul" spun o poveste care se petrece în Pământul de Mijloc, cu 60 de ani înainte de acţiunea din "Stăpânul Inelelor", pe care regizorul Peter Jackson şi echipa sa de producţie au adus-o pe marile ecrane în trilogia blockbuster ce a culminat cu "Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui", premiat cu trei Oscaruri - pentru cel mai bun lungmetraj, cea mai bună regie şi cel mai bun scenariu adaptat.

Aventura urmăreşte călătoria personajului principal Bilbo Baggins, care ia parte la o expediţie de proporţii epice, pentru a redobândi de la fiorosul dragon Smaug regatul pierdut al gnomilor, Erebor.
Abordat pe nepusă masă de vrăjitorul Gandalf cel Sur, Bilbo se alătură unui grup de treisprezece gnomi, conduşi de legendarul războinic Thorin Scut de Stejar. Călătoria lor îi va purta în Ţara
Pustietăţii, pe tărâmuri înşelătoare, pline de goblini, orci şi vrăjitori.

Deşi ţinta lor se află la răsărit, către Muntele Singuratic, ei trebuie mai întâi să treacă prin tunelurile goblinilor, unde Bilbo o întâlneşte pe creatura care îi va schimba pe vecie viaţa, Gollum.
Singur cu Gollum pe malurile unui lac subteran, neştiutorul Bilbo Baggins nu descoperă doar că posedă un curaj şi o ingeniozitate care îl surprind chiar şi pe el, ci intră şi în posesia "preţiosului"
inel al lui Gollum, cu calităţi neaşteptate şi foarte folositoare. Un simplu inel din aur, de care se leagă soarta întregului Pământ de Mijloc într-un mod pe care Bilbo nici nu şi-l poate imagina.

Ian McKellen se întoarce în rolul lui Gandalf cel Sur, personaj jucat şi în trilogia "Stăpânul Inelelor", alături de Martin Freeman în rolul principal, Bilbo Baggins, şi de Richard Armitage, ca Thorin Scut de Stejar. Reluându-şi partiturile din "Stăpânul Inelelor", în trilogia "Hobbitul" revin Cate Blanchett, în rolul Galadriel, Ian Holm, în rolul lui Bilbo cel în vârstă, Christopher Lee, ca Saruman, Hugo Weaving, ca Elrond, Elijah Wood, ca Frodo, şi Andy Serkis, ca Gollum.