Ce se poate întâmpla când îţi cauţi sora moartă/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 23.11.2012

Născută în 1964, britanica Rosamund Lupton a început să publice în 2010, după ce a lucrat o vreme ca scenarist de televiziune şi film şi a scris scenarii originale. Romanul de faţă*) este chiar cel de debut, a fost tradus în 25 de limbi, a devenit repede un fenomen internaţional şi urmează a fi ecranizat al Hollywood.

Eroina cărţii, Beatrice Hemming, este anunţată într-o zi că sora ei mai mică, Tess - o foarte frumoasă şi talentată studentă la arte plastice la Londra - a dispărut fără urmă. Beatrice se instalează în apartamentul lui Tess, începe să o caute, împreună cu poliţia. Când cadavrul surorii sale este descoperit şi se dă verdictul de sinucidere, ea începe un război personal cu autorităţile, în încercarea de a demonstra că la mijloc a fost, de fapt, o crimă. Dar nimeni n-o crede. Romanul este confesiunea sau scrisoarea ei adresată surorii dispărute, apoi găsite moartă după cinci zile într-o toaletă publică dintr-un parc central al oraşului. "Scopul e să-ţi spun de ce ai fost omorâtă. Aş putea începe cu sfârşitul, să-ţi dau răspunsul aflat pe prima pagină, dar ai pune o întrebare care ar duce la câteva pagini mai în faţă, apoi alta, până am ajunge unde suntem acum. Aşa că o să-ţi povestea pas cu pas, aşa cum am aflat-o, fără să interpretez lucrurile prin prisma celui care ştie adevărul." Începe o poveste thriller, cu multe personaje, iubiri trădate, femei însărcinate terorizate de iubiţi şi înşelate de medici, care fac experimente pe feţii lor nenăscuţi, poliţişti dezabuzaţi, neîncrezători şi înghiţiţi de o birocraţie copleşitoare. Cel sau cei pe care cititorul îi bănuieşte pe rând de posibila crimă creează un păienjeniş foarte realist. Cartea se citeşte uşor, e amestecul de roman poliţist şi roman tradiţional. Misiunea de justiţiar în zilele noastre, mai cu seamă când acţionezi de unul singur împotriva tuturor, este la fel de dificilă ca oricând înainte. Eroina descoperă cine este asasinul, dar nu mai are cui spune, nimeni nu o mai crede, cei implicaţi au reuşit să-i discrediteze toate acţiunile, ba chiar să susţină că depresia în care a căzut ar putea-o face să se sinucidă, precum sora ei. Ceea ce explică finalul.

"Prin urmare, trebuie să-ţi clarific lucrurile. Totul s-a întâmplat aşa cum ţi-am povestit, începând cu telefonul mamei care mi-a spus că erai dată dispărută, până la momentul în care William m-a lăsat să mor aici. Dar sfârşitul meu va fi ca al tău, nespus, aici, în clădirea asta. N-am avut curajul să recunosc, sau poate iubesc prea mult viaţa ca să mă despart de ea cu atâta uşurinţă. Nu mi-am putut imagina un sfârşit fericit, ci am inventat unul just. Şi l-am făcut să fie cât de real m-am priceput, imaginându-mi un viitor sigur până în cele mai mici detalii."

Beatrice Hemming va fi la rândul ei asasinată şi se va crede că este o sinucidere pricinuită de disparţia surorii mai mici. Dar la fel de bine, finalul poate însemna şi că acela ai cărui paşi îi aude în ultimele rânduri ale cărţii o va salva. Un final deschis.

"Captivant şi plin de stil, Sora se află în punctul acela destul de greu de atins în care romanul poliţist şi marea literatură se întâlnesc." scria Jeffery Deaver

*) Rosamund Lupton - Sora. Editura Litera. Traducere din limba engleză de Andreea Bratu