Ioan Niculae îşi transformă recolta de porumb în „benzină verde“ şi furaje de 55 mil. euro

Autor: Gabriel Razi 22.11.2012

Ioan Niculae, antreprenorul care controlează grupul InterAgro, un business de circa 650 mil. euro în 2011, mizează pentru finalul acestui an pe încasări de 55 de milioane de euro din bioetanol, un produs rezultat din procesarea porumbului şi amestecat cu benzina.

Antreprenorul a făcut un pariu important pe piaţa biocombustibililor, un business anual la nivel de economie de 350-400 mil. euro, atunci când a alocat în urmă cu patru ani 80 mil. euro din banii companiei sale pentru o rafinărie de bioetanol amplasată în Zimnicea, "cartierul central" al operaţiunilor Inter­Agro. "Materia primă este asigurată de producţia din cadrul grupului pentru că InterAgro exploatează an de an mai mult de 50.000 de hectare de teren arabil. Toată producţia de porumb a grupului este folosită de noi (pentru producerea de bioetanol - n.red.)", a explicat Octavian Stănculeţ, directorul general al Biofuel Energy, compania responsabilă de afacerile cu bioetanol în cadrul grupului InterAgro.

Totuşi, directorul rafinăriei de bioetanol a InterAgro a adăugat că recolta de porumb a grupului acoperă aproximativ jumătate din capacitatea de 300.000 de tone/anual a unităţii de procesare, astfel că restul materiilor prime sunt cumpărate din piaţă. O treime din producţia fabricii, adică 80.000 de tone, este reprezentată de bioetanol, în timp ce restul este împărţit între furaje pentru animale şi aşa-numitul ulei de fuzel.

Afacerea cu bioetanol a lui Niculae este în creştere de trei ani, de la momentul în care a început să proceseze porumbul. Datele Ministerului Finanţelor arată că anul trecut cifra de afaceri a Biofuel Energy era de 41 milioane de euro, iar anul acesta rulajele ar urma să crească cu o treime.

De altfel, piaţa locală de bioetanol se va afla pe o pantă ascendentă în următorii opt ani, având în vedere că normele Uniunii Europene impun din 2009 ca furnizorii de benzină să comercializeze doar carburant cu conţinut de bioetanol de 5%, urmând ca procentul să crească treptat până la pragul de 20% în 2020.

"Acum pe piaţa din România rămâne doar 15% din producţie, restul îl trimitem la export în ţări precum Anglia, Belgia, Olanda şi Italia, unde avem contracte", a declarat directorul companiei Biofuel Energy la un seminar de profil organizat de InterAgro şi publicaţia www.industriacarnii.ro.

Matematica porumbului

Calculele puse pe hârtie în businessul cu bioetanol al lui Ioan Niculae sunt simple. Compania transformă aproximativ trei tone de porumb într-o tonă de bioetanol. Acum pe piaţa locală trei tone de porumb se tranzacţionează cu 650 de euro. "Preţul bioetanolului fluctuează mult pe bursă. Ultimele cotaţii pentru o tonă de bioetanol erau la nivelul de aproximativ 800 de euro."

Diferenţele dintre preţul bioetanolului şi cel de achiziţie al porumbului pot fi însă şi mai mari, având în vedere că România este unul dintre primii trei jucători de pe piaţa europeană a porumbului, iar InterAgro este unul dintre cei mai puternici jucători din agricultură, dispunând de o adevărată reţea de silozuri. Totuşi, anul acesta producţia de porumb a coborât cu aproape două treimi, la 4,7 mil. tone.

Transformă "resturile" în furaje

Pe lângă producţia de bioetanol, InterAgro procesează pe liniile de producţie ale rafinăriei din Zimnicea şi furaje pentru animale, produse care provin din resturile de porumb ce rămân după ce "grosul" este transformat în bioetanol.

Astfel, rafinăria livrează anual 70.000 de tone de furaje pentru animale, aşa-numitul DDGS (Dried Distiller's Grain with Solubles).

În bani, producţia de astfel de furaje aduce între 10 şi 15 milioane de euro din rulajele rafinăriei, având în vedere că reprezentanţii InterAgro spun că pe piaţă o tonă se vinde pentru aproximativ 260-270 de euro.

"Până acum nu am vândut foarte mult în România, trimitem la export. Am vândut cam 700-1.000 tone pe lună, iar noi putem face 5.700 de tone/lună. Acest produs poate fi folosit ca şi înlocuitor pentru şrotul de soia".

Furajele bazate pe şroturile de soia reprezintă un tip de furaj folosit intensiv în industria zootehnică, unde costurile cu furajarea animalelor acoperă două treimi din costuri.

InterAgro vizează şi accelerarea livrărilor de furaje pe piaţa internă, având în vedere că pe fondul secetei crescătorii români de animale s-au confruntat în această vară cu costuri în creştere accelerată ca urmare a canităţilor mai mici disponibile pe piaţă.

Pe piaţa locală a biocombustibililor, rafinăria deţinută de compania omului de afaceri Ioan Niculae concurează cu uniţăţi precum cea a portughezilor de la Prio Foods, dar şi cu unităţi mai mici precum cea a lui Adrian Porumboiu (Ulerom Vaslui) sau Marin Moraru (Marex Braila).

Deschide fabrica de ulei în trei luni

În apropierea rafinăriei de bioetanol, Ioan Niculae va demara peste trei luni şi producţia de ulei vegetal în cadrul unei unităţi de producţie la care a început construcţia în urmă cu câţiva ani.

Din informaţiile disponibile, investiţia antreprenorului în unitatea de producţie a uleiului vegetal se va ridica la 15 mil. euro, o parte din bani provenind din fonduri europene.

Unitatea de producţie dispune de o capacitate de procesare pentru floarea-soarelui de 185 de tone/zi, respectiv 209 tone de rapiţă, conform celor mai recente date.