ING are timp până în 2015 să iasă din asigurări şi să achite 3 mld. euro din ajutorul de stat

Autor: Razvan Voican 22.11.2012

Grupul olandez ING, care controlează ING Bank România şi ING Asigurări de Viaţă, a obţinut din partea Comisiei Europene şi a guvernului de la Amsterdam un răgaz până în 2015 pentru încheierea procesului de vânzare a businessului cu asigurări şi rambursarea celor 3 mld. euro rămase de achitat din ajutorul de 10 mld. euro primit în urmă cu patru ani pentru a nu se prăbuşi în urma şocului creat de dispariţia Lehman Brothers.

Conform acordului iniţial, ING trebuia să iasă din asigurări până la sfârşitul lui 2013. Potrivit Wall Street Journal, conglomeratul de bancassurance a considerat că termenii erau prea duri şi a dus dosarul în faţa Curţii Europene de Justiţie. Aceasta a decis în favoarea ING, cerând Comisiei Europene să discute un nou plan de ajustare a grupului.
În schimbul ajutorului de stat primit în 2008, ING s-a angajat să-şi reducă bilanţul cu circa 45%, renunţând la mai multe pieţe din afara Europei şi urmând să se concentreze pe afacerile bancare de bază.
În contextul acestei ajustări, numărul de angajaţi s-a redus cu circa 30.000 faţă de vârful din 2007, ajungând la circa 94.000.
Chiar dacă ieşirea completă din asigurări se amână, această zonă de business va fi separată total de bancă, în condiţiile în care a continuat să afecteze rezultatele grupului.
Pe piaţa din România olandezii nu au dat vreun semn că ar intenţiona să vândă compania locală de asigurări. În schimb, anul acesta au trecut la o serie de ajustări ale activităţilor din bancă, renunţând la divizia de securities şi la cea de leasing şi urmând astfel orientarea grupului spre bankingul de bază. ING Bank a avansat anul trecut pe locul 9 în clasamentul activelor, în timp ce ING Asigurări de Viaţă are o poziţie de lider inatacabilă pe termen scurt.
Conform noii înţelegeri discutate cu guvernul olandez şi Comisia Europeană, cele 3 miliarde de euro din împrumut plus dobânzi de 1,5 mld. euro vor fi achitate în patru tranşe, din care prima urmează să fie plătită lunea viitoare, iar ultima în luna mai 2015.
Cât priveşte asigurările, acestea ar fi trebuit vândute până la sfârşitul anului viitor, însă noul termen este sfârşitul lui 2015: peste 50% din operaţiunile din Asia şi cel puţin 25% din afacerile din SUA trebuie vândute până la finalul lui 2013, iar peste 50% din operaţiunile cu asigurări din Europa trebuie scoase din grup până la sfârşitul lui 2015. Afacerile din SUA şi Europa va trebui vândute prin două IPO-uri separate.
Jan Hommen, şeful ING Groep, ar putea vinde active mai repede faţă de noul calendar şi de asemenea împrumutul ar putea fi rambursat înainte de termen.
În final, ING va reveni la poziţia de creditor european, după ce la începutul anilor 2000 ajunsese în urma mai multor achiziţii şi fuziuni un jucător global de banking şi asigurări.