Chelu face ofertă de preluare la Minexfor

Autor: Adrian Cojocar 25.11.2012

Amattis Galaţi, una dintre firmele controlate de Cătălin Chelu, va derula în perioada 28 noiembrie – 19 decembrie o ofertă publică pentru a prelua de la minoritari restul de 38,57% din acţiunile Minexfor Deva (simbol bursier MINX), care se ocupă cu producţia de apă minerală şi lucrări de prospectare geologică.

Chelu deţine din 2008 circa 61,43% din acţiunile Minexfor şi deşi a fost somat de CNVM în mai multe rânduri să deruleze ofertă de preluare, oferta a întârziat să apară.

Anul acesta Guvernul a majorat cuatumul amenzilor pentru nerespectarea legilor pe piaţa de capital, iar amenzile maxime în cazul persoanelor fizice pot atinge şi 500.000 de lei. După intrarea acestor amenzi în vigoare arbitrul pieţei l-a amendat în septembrie pe Cătălin Chelu şi alţi cinci asociaţi ai acestuia cu suma record de 551.000 de lei (123.000 euro) pen­tru că nu a derulat ofertă publică la producătorul de aspi­ra­toare Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), unde deţine indirect pachetul majoritar de acţiuni. Cătălin Chelu a depus de curând documentaţia şi pentru preluarea Electro­argeş, însă oferta a fost respinsă de CNVM din cauză că de la preluarea controlului până în prezent au fost derulate ma­jorări de capital care au influenţat preţul. Oferta prevedea un preţ de 0,3525 lei pentru o acţiune Electroargeş, peste preţul actual de pe bursă. CNVM aşteaptă în prezent ca omul de afaceri să înainteze o nouă ofertă.

În ultimii ani Cătălin Chelu a preluat peste 14 companii de pe bursă la care CNVM a stabilit că trebuie să demareze ofertă publică, prin acestea numărându-se şi Argus Con­stanţa. Numai pentru preluarea integrală a producă­toru­lui de ulei Chelu ar trebui să plătească câteva zeci de milioane de euro.