Tranzacţia anului ar putea fi semnată joi: Real pleacă din România, în timp ce Auchan ajunge în topul hipermarketurilor, lângă Kaufland şi Carrefour

Autori: Cristi Moga , Cristina Roşca 26.11.2012

Tranzacţia anului din piaţa locală de fuziuni şi achiziţii, despre care se vorbeşte de circa un an, şi anume achiziţia de către francezii de la Auchan a reţelei de hipermarketuri Real, ar putea fi semnată joi, au declarat pentru ZF mai multe surse apropiate celor două grupuri.

Familia Mulliez, una dintre cele mai bogate din Franţa, va cumpăra operaţiunile germanilor de la Real de pe pieţele din Polonia, România, Rusia şi Ucraina, în total aproape 100 de hipermarketuri, dintre care un sfert se află în România. Această tranzacţie i-ar putea aduce pe francezi pe podiumul reţelelor de hipermarketuri, alături de Kaufland şi Carrefour, companii cu un rulaj anual de peste un miliard de euro.

Potrivit informaţiilor ZF, conducerile locale ale celor două companii sunt în expectativă în prezent: grupul Auchan aşteaptă inclusiv o "infuzie" importantă de personal dinspre Real, în timp ce reprezentanţii Real sunt greu de găsit când vine vorba de luarea unor decizii importante în numele companiei germane.

Real şi Auchan au intrat pe piaţa locală în acelaşi an, în 2006, dar în timp ce germanii au avut o politică mult mai agresivă de expansiune, francezii au fost mult mai prudenţi. Astfel, în timp ce Real a deschis 25 de hipermarketuri şi în acest an a ajuns în situaţia de a închide o unitate, la Timişoara, Auchan are în prezent o reţea de zece hipermarketuri şi pregăteşte pentru următoarea perioadă un nou magazin, în cartierul bucureştean Crângaşi.

În timp ce Auchan a încercat, în special în ultimii ani, să cumpere spaţiile magazinelor în care deţine sau va deschide hipermarketuri, Real a ales să se extindă în spaţii închiriate. Patru din cele zece magazine Auchan se află în mallurile deţinute de Iulian Dascălu în Timişoara, Suceava, Cluj (Iulius Mall) şi Iaşi (Palas), în timp ce majoritatea magazinelor Real se află în parcuri comerciale dezvoltate de către un antreprenor local. Real mai deţine magazine şi în proiectele AFI Palace Cotroceni din Bucureşti, deţinut de AFI Europe, Hello Park din Bacău, aflat în portofoliul belgienilor de la BelRom sau Shopping City Sibiu, deţinut de fondul de investiţii Argo Real Estate.

Privind o hartă a reţelelor de hipermarketuri, cele mai problematice oraşe din punct de vedere al potenţialelor probleme de concurenţă ar putea fi Târgu-Mureş şi Timişoara, unde sunt prezenţi atât Auchan cât şi Real, iar principalii competitori pe format mare - Carrefour şi Cora - nu au magazine în prezent.

Semnarea acestei tranzacţii, despre care reprezentanţii locali ai Auchan şi Real nu doresc să comenteze, ar putea reconfigura harta pieţei locale de retail, dar până la anunţul oficial al celor două companii nimic nu este bătut în cuie.

Citiţi în ediţia tipărită de mâine a Ziarului Financiar o analiză mai amplă cu privire la acest subiect.