MKB Romexterra Leasing vrea să-şi majoreze capitalul social cu 14 milioane lei, la 33 milioane lei

Autor: Raluca Ghinea 26.11.2012

În prezent, compania de leasing are un capital social de 19,17 milioane de lei.

Majorarea capitalului ar urma să fie efectuată prin emisiunea unui număr maxim de 828.497 de titluri, cu o valoare nominală de 17 lei, care vor fi date spre subscriere acţionarilor, proporţional cu cota pe care aceştia o deţin, în cadrul termenului pentru exercitarea dreptului de preferinţă.

Această perioadă va fi de o lună de la data publicării hotărârii AGA în Monitorul Oficial, cu excepţia situaţiei în care toţi acţionarii îşi vor exercita acest drept în cadrul adunării generale.

În luna iunie, compania şi-a diminuat capitalul social cu 22,55 milioane de lei, de la 41,72 milioane lei, pentru acoperirea unei pierderi reportate din exerciţiile financiare anterioare. Red ucerea capitalului a fost realizată prin diminuarea valorii nominale a acţiunilor de la 37 de lei la 17 lei.

În perioada 2009-2011, după începerea crizei, MKB Romexterra Leasing a raportat pierderi cumulate de circa 30 milioane de lei, 2008 fiind ultimul an cu profit, deşi redus, de 1,47 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Instituţia de credit maghiară MKB Bank a preluat, la finele anului trecut, pachetul majoritar de acţiuni al companiei de leasing de la MKB Romexterra Bank pentru 7,4 milioane de lei, la cererea Băncii Naţionale a României, pentru a fi evitată o înrăutăţire a indicatorilor prudenţiali ai băncii locale.

În urma acestei tranzacţii, MKB Romexterra Bank a rămas cu pierderi de 24 milioane de lei întrucât compania de leasing fusese estimată anterior la circa 32 milioane de lei, iar 60% din pierdere a fost acoperită de provizioanele constituite anterior.

Grupul Romexterra a fost preluat în 2006 de banca maghiară MKB, o filială a grupului german Bayerrische Landesbank.