Cele mai valoroase companii din construcţii: cinci jucători fac 1,5 miliarde de euro datorită marjelor mari de profit

Autor: Andreea Neferu 27.11.2012

Cele mai valoroase cinci companii din industria locală a construcţiilor au fost evaluate anul acesta la aproape 1,5 miliarde de euro, potrivit celei de-a şaptea ediţii a anuarului "100 cele mai valoroase companii din România", realizat de Ziarul Financiar în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners.



Cele mai valoroase cinci companii din industria locală a construcţiilor au fost evaluate anul acesta la aproape 1,5 miliarde de euro, potrivit celei de-a şaptea ediţii a anuarului "100 cele mai valoroase companii din România", realizat de Ziarul Financiar în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners.

Topul celor mai valoroşi jucători din construcţii este condus de cei trei mari cimentişti - Lafarge Ciment, Holcim România şi Carpatcement Holding - companii care sunt printre cele mai profitabile din industria de profil, dar şi din întreaga economie. Marjele lor de profit au rămas chiar şi pe timp de criză la niveluri de 20-25%.

Cimentiştii sunt şi printre cei mai mari investitori de pe piaţa locală a materialelor de construcţii, după ce au injectat de-a lungul timpului peste 1,6 miliarde de euro în fabrici şi în staţii de măcinare a cimentului. Germanii de la HeidelbergCement, elveţienii de la Holcim şi francezii de la Lafarge au cumpărat în anii '90 şi în prima parte a anilor 2000 principalele unităţi de producţie de ciment din ţară, construite în perioada comunistă, modernizându-le ulterior.

Cea mai valoroasă companie din industria construcţiilor este Lafarge Ciment, subsidiara locală a grupului francez Lafarge, care a fost evaluată la 468 de milioane de euro, în scădere cu circa 5% faţă de anul precedent. Lafarge Ciment a fost, de altfel, cel mai profitabil jucător din industria locală a cimentului în 2011, cu un profit net de 42,5 mil. euro la o cifră de afaceri de peste 180 de milioane de euro. Cu toate acestea, marja s-a redus considerabil comparativ cu anii anteriori. Dacă în 2010 se ridica la aproape 33%, anul trecut a ajuns la circa 24%.

Şi în cazul Carpatcement Holding, a treia cea mai valoroasă companie, marja de profit a scăzut anul trecut la 18%, după ce în 2010 aceasta ajunsese la 30%. Carpatcement Holding a fost evaluată anul acesta la 339 milioane de euro, în scădere cu 18% faţă de 2011. Pe de altă parte, Holcim România a fost singura companie din industria cimentului a cărei valoare a crescut în 2012, avansul fiind de 6%, până la 354 milioane de euro.

Chiar dacă marjele de profit ale elveţienilor s-au aflat în ultimii ani sub cele ale celorlalţi doi concurenţi, în 2011 Holcim a reuşit să-şi crească profitul cu aproape 120%, până la circa 18 milioane de euro. În topul celor mai valoroase companii din industria construcţiilor apar şi doi constructori români, ambii fiind controlaţi de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu. Spedi­tion UMB şi Tehnostrade sunt evaluate anul acesta la 176 milioane de euro, res­pec­tiv 139 de mi­lioane de euro, în creş­tere faţă de anul an­terior. Umbră­rescu poate fi con­si­derat liderul incon­tes­tabil al construc­to­rilor din România, având în vedere că deţine doi dintre cei mai mari jucători de pe piaţa construc­ţiilor, Spedition UMB şi Teh­no­stra­de, com­­panii ce au avut afaceri cumu­late de peste 320 de mi­lioa­ne de euro anul trecut.

Cifrele de afa­ce­ri ale celor doi con­structori sunt în creştere faţă de anul 2010, iar profitul a scă­zut în cazul Spe­dition UMB şi a cres­cut în cazul Tehno­stra­de.

Dorinel Um­bră­rescu a avut în ultimii ani marje de profit considerabile, care au depăşit pragul de 20-25%.

Şi anul trecut com­paniile lui Umbrărescu au rămas cele mai pro­fitabile din rândul constructorilor: în 2011 Spe­dition UMB şi Tehnostrade au avut pro­fituri nete cumulate de aproape 68 de milioane de euro.