Cel mai influent acţionar de la Sibex: Îmi place să dezvolt un business şi să îl vând când e suficient de matur

Autor: Roxana Pricop 26.11.2012

Omul de afaceri Bogdan Baloşan, cel mai influent acţionar al Bursei din Sibiu (Sibex), cu 5% din acţiuni, vorbeşte într-un interviu acordat ZF despre strategia de salvare a bursei din Sibiu prin repoziţionarea pe tranzacţii cu derivate pe acţiunile româneşti şi despre cât de fezabilă este opţiunea fuziunii cu bursa de la Bucureşti.

Alegerile pentru noul consiliu de administraţie al Bursei din Sibiu din 19 noiembrie au readus la lumină numele lui Bogdan Baloşan, cel mai mare acţionar persoană fizică al bursei cu 4,99%. El a propus-o pe Cristina Duţu, expert coordonator pentru protecţie financiară la firma NIS Petrol, pentru un mandat de membru. Cristina Duţu a obţinut un mandat în CA, însă surse din acţionariatul bursei susţin că şi Daniel Grigoropol, director general la firma specializată în domeniul medicinii muncii Andimed şi propus de Grecu Georgeta, acţionară a bursei, s-ar bucura de sprijinul lui Baloşan. Aceleaşi surse susţin că şi Ovidiu Petre, directorul general interimar al bursei, ar fi susţinut de Baloşan.

Astfel, Bogdan Baloşan ar fi cel mai influent acţionar al bursei din Sibiu, însă acţionariatul bursei din Sibiu este puternic fragmentat şi împărţit în tabere cu diferite interese. Baloşan face parte din tabăra investitorilor privaţi şi susţine că interesul său este dezvoltarea bursei din Sibiu. La fel spun şi tabăra brokerilor care îl are pe Iancu Stavrositu, membru în CA, şi tabăra investitorilor instituţionali reprezentată de Valentin Ionescu de la SIF Moldova şi Dan Simionescu de la SIF Transilvania, ambii membri în CA.

"Bursa din Sibiu trebuie să repornească produsele naţionale, cele care i-au adus cel mai mare volum, cei mai mulţi clienţi şi cei mai mulţi intermediari în perioada 2006-2008 şi, nu în ultimul rând, produsele naţionale care au adus unicitate bursei de la Sibiu, poziţionată în acea perioadă ca singurul loc unde puteai tranzacţiona acţiuni româneşti în marjă, singurul loc unde puteai face arbitraje cu piaţa spot şi singurul loc unde puteai să câştigi chiar dacă acţiunile scad", a spus Bogdan Baloşan.

Sibex trece acum prin cea mai grea perioadă de la înfiinţare. Cu doar două companii listate şi cu reputaţia puternic ştirbită după scan­dalul declan­şat de fuga din ţară a fostului executiv Cristian Sima, bursa din Sibiu are nevoie de măsuri ime­diate sau riscă să dispară.

Bogdan Baloşan spune că este acţionar la Sibex încă de la înfiinţare.

"Cunosc foarte bine această bursă, oamenii care lucrează în aceasta bursă, am crezut şi cred foarte mult în potenţialul ei." El a candidat fără succes în 2010 pentru un loc în CA alături de Bogdan Bărbieru (Tradeville), Dario Colombo, Cristian Sima.

Baloşan este un om de afaceri discret, cu cetăţenie germană şi domiciliu în Elveţia. Baloşan a dezvoltat de la zero alături de un grup de investitori austrieci fabrica de ambalaje Greiner de la Sibiu, pe care a vândut-o ulterior investitorilor austrieci, însă a făcut şi investiţii mai puţin profitabile precum Macarale Turn din Ploieşti, delistată de la bursa din Bucureşti, cu pierderi de 112.827 în 2011 şi cu un singur angajat.

"Îmi place să dezvolt un business şi să îl vând atunci când cred că e suficient de «matur» pentru a asigura profit şi nu mă dau la o parte în a tăia la maxim din costuri pentru a creşte cât mai mult câştigul", a adăugat Baloşan.

Şi la Sibex vrea ca noul consiliu de administraţie şi executivul să reducă "foarte mult" din costuri, dar şi să identifice surse suplimentare de venit. Baloşan spune că decizia pentru viitorul executiv al Bursei apar­ţine noului Consiliu, având în vedere că mandatul lui Ovidiu Petre este interimar.

Întrebat dacă fuziunea cu Bursa de la Bucureşti este o opţiune pentru Sibex, Baloşan a răspuns: "Cu siguranţă, fuziunea este o opţiune. Cele două burse nu ar trebui să fie în primul rând concurente, ci ar trebui să înveţe să se completeze reciproc. Dezvoltarea pieţei de derivate va aduce automat o creştere a volumelor pe piaţa spot a BVB. Sibex a votat fuziunea în aprilie 2011, însă BVB nu. Aş vrea ca Sibex-ul să se dezvolte mult mai mult şi mult mai repede pentru ca opţiunea unei fuziuni să fie avantajoasă pentru ambele părţi implicate".