Soluţiile lui Raed Arafat pentru sănătate: reorganizare pe termen scurt, mai mulţi bani pe termen lung

Autor: Ioana David 26.11.2012

Raed Arafat, ministrul sănătăţii, spune că licitaţiile centralizate, cel mai nou proiect al ministerului, vor fi organizate pentru echipamentele scumpe, cum sunt computerele tomograf sau pentru materialele sanitare ieftine, dar care se folosesc în cantităţi mari, cum sunt, spre exemplu, mănuşile chirurgicale.

"Diferenţele sunt imense (în prezent - n. red.). Ne trezim că mănuşile de examinare, din care se consumă milioane pe an, le găsim la o diferenţă de preţ de patru ori între un spital şi altul. Nimeni nu doreşte să facă licitaţie pentru fiecare lucru care se cumpără în spital. Vor fi numai aparatele scumpe şi cele din care se consumă mult, iar lista va fi aprobată prin ordin de ministru", a pus Raed Arafat. El a fost prezent la evenimentul Mediafax Talks About Health Reform.

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care prevede că achiziţia unor medicamente, aparate sau materiale sanitare pentru spitale va fi făcută în mod centralizat de către Ministerul Sănătăţii.

Raed Arafat, care a preluta poziţia de ministru luna aceasta, a explicat faptul că avantajele achiziţiilor centralizate sunt preţurile mai mici şi continuitate în aprovizionarea cu medicamente.

El a dat exemplul unor state precum Marea Britanie, Franţa, Danemarca sau Italia, care folosesc achiziţiile centralizate pentru unele produse, în timp ce în Croaţia, organizarea acestor licitaţii a adus economii de 20%.

 
 

Cod de etică pentru cei care participă la licitaţii

Ministrul vrea să adopte un cod de etică pentru cei care participă la licitaţii, astfel încât, dacă nu-şi respectă angajamentele (de exemplu, dacă nu livrează marfa), să li se interzică să mai participe doi - trei ani. Ministerul vrea să organizeze şi o comisie de etică, al cărei scop va fi să analizeze caietul de sarcini, iar dacă va constata că există "un criteriu pus acolo pentru a elimina pe cineva să fie scos".

La rândul său, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a spus că este deschis pentru licitaţii centralizate, cât timp acestea se organizează periodic şi nu sunt prelungite prin acte adiţionale. "Unde există un singur producător nu văd rostul licitaţiilor, organizate doar pentru marja de distribuţie. Nu are sens", a spus Chiriţoiu la Mediafax Talks About Health Reform.

 
 

53 de spitale sunt prioritare

În opinia ministrului Arafat, "multe lucruri din domeniu pot fi rezolvate printr-o mai bună organizare", ceea ce rezolvă problemele pe termen scurt şi mediu, dar că pe termen lung este nevoie de mai mulţi bani.

"La nivel organizatoric, am încercat identificarea spitalelor şi a unităţilor sanitare pe care le considerăm strategice şi la care 40%-50% dintre pacienţi ajung din alte judeţe. Avem o listă de 53 de unităţi şi intenţionăm să ne concentrăm pe acestea şi să le dezvoltăm în următorii 1-2 ani. E vorba de unităţi care trec peste nivelul unui oraş sau al unui judeţ. Prin această reorganizare putem rezolva probleme pe termen scurt şi mediu, dar doar o finanţare mai bună poate rezolva problemele pe termen mai lung", a mai spus Arafat.

Ministrul a mai spus că o altă problemă este că ambulatoriul de specialitate "nu funcţionează aşa cum trebuie", ceea ce exercită presiune asupra spitalelor, deoarece sunt cazuri ce pot fi rezolvate prin intervenţii de o zi, dar care de fapt sunt internate şi consumă resurse.

Reorganizarea şi fondurile insuficiente sunt două dintre probleme, cea de-a treia fiind cadrele medicale. Arafat a mai spus că în şedinţa de guvern de astăzi va propune un act normativ pentru recunoaşterea studiilor medicale făcute în state preum SUA, Israel, Canada sau Australia.

O altă propunere a lui Arafat vizează programele de sănătate, iar cele strategice precum TBC sau HIV să fie preluate de minister, în timp ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) să preia programele curative.