Duţă: SIUI a fost audiat anul trecut pentru 2002-2012, nu au fost găsite deficienţe majore

Autori: Elvira Gheorghita , Valentin Anghel 27.11.2012

Duţă i-a replicat lui Bădescu spunând că el, "în calitate de băiat deştept", îi transmite un mesaj "unui băiat mai puţin deştept". "SIUI este unul dintre cele mai importante sisteme informatice din România. Importanţa reţetei electronice şi a cardului naţional în combaterea fraudelor au fost recunoscute public, recent de ministrul Sănătăţii, Raed Arafat", a declarat Duţă.

Mai mult, a ţinut să sublinieze Duţă, SIUI a fost auditat anul trecut pentru perioada 2002-2012, iar raportul final a arătat că nu există deficienţe majore. "Îmi pare rău că domnul preşedinte (Doru Bădescu - n.r.) reacţionează la comenzile politice, jenant, fără ca măcar să se fi documentat înainte sau să fi citit raportul precedent al Curţii de Conturi", a mai spus Duţă.

Surse din sistemul asigurărilor de sănătate au precizat, pentru MEDIAFAX, că verificările Curţii de Conturi la CNAS au fost făcute anual începând din 2002, de către aceeaşi echipă de control, nefiind găsite nereguli. "Brusc, aceeaşi echipă ar fi constatat nereguli, cam asta susţine Bădescu", au mai spus sursele citate.

Preşedintele CNAS, Doru Bădescu, a declarat, marţi, că fraudele la SIUI se ridică la câteva sute de milioane de lei, ex-preşedinţii CNAS din perioada 2002-2012 fiind responsabili, în măsură mai mare sau mai mică, pentru aceste daune, a declarat, marţi,

"Curtea de Conturi a făcut un control asupra Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate privind anul 2011. Dar, pentru că au fost descoperite mai multe neregului, verificările au fost extinse până în 2002, a mai spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Bădescu a citat din raportul Curţii de Conturi, precizând că proiectarea, construirea şi operarea Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale (SIUI), în valoare de 119.540.000 de euro fără TVA, a început în 1999, dar contractul a fost semnat cu o întârziere de aproape doi ani şi jumătate de la data semnării ofertei câştigătoare.

Potrivit lui Bădescu, neregulile ar putea afecta funcţionarea SIUI, existând riscul subfinanţării proiectului până la 2 noiembrie 2021. Pe de altă parte, din cauza uzurii fizice şi morale a actualelor echipamente, în următorii ani nu se poate asigura retehnologizarea acestora, dacă va fi nevoie, a avertizat preşedintele CNAS.

Raportul Curţii de Conturi prevede, pe lângă abaterile privind achiziţia şi implementarea SIUI, şi nereguli constatate la înregistrarea contabilă a proiectului. Astfel, Sistemul Informatic Unic Integrat, în valoare de 414.270.618 lei reprezentând echipamente şi servicii, achiziţionat de CNAS în perioada 2002-2010, nu a fost înregistrat ca "mijloc fix care funcţionează ca un tot unitar şi îndeplineşte în mod independent o funcţie distinctă", ci pe componente ale sistemului.

În acest context, Bădescu a anunţat că a sesizat, pentru a şaptea oară, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Preşedintele CNAS nu a putut preciza care este valoarea totală a prejudiciului adus SIUI în intervalul 2002-2012 şi nici care dintre preşedinţii CNAS se fac responsabili de fraude, invitând jurnaliştii să se uite pe site-ul instituţiei. El a subliniat, în schimb, că este hotărât să recupereze prejudiciul, de la foştii preşedinţi ai Casei.

"Contractele vor fi verificate. Neregulile constatate de experţi trebuie sancţionate, toate abaterile trebuie sancţionate. Am venit din prezent în trecut. Aşa cum în domeniul energetic există băieţi deştepţi, şi sănătatea are băieţii ei, care au lucrat în defavoarea asiguratului", a mai spus Bădescu, care, deşi a vorbit despre perioada 2002-2012, s-a referit în declaraţiile lui la fostul preşedinte Lucian Duţă, cerând acestuia să nu mai facă declaraţii cu privire la CNAS.