Britanicii au preluat 3.000 de hectare de teren în Dolj

Autor: Gabriel Razi 27.11.2012

Agrinatura Nanov, companie contro­lată de fondul de investiţii britanic Spearhead International, a achiziţionat 3.000 de hectare de teren în judeţul Dolj în apropierea Dunării, preluare ce majorează portofoliul de terenuri arabile al companiei cu circa 20%, la 17.800 de hectare.

Valoarea tranzacţiei se ridică la 3,5-4 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF, ce au în vedere un preţ mediu de 1.000-1.500 de euro/hectar. Per total, terenurile controlate de britanicii de la Spearhead în România va­lorează 25-30 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

"Spearhead International a achiziţionat două afaceri din agricultură din judeţul Dolj. Prin această preluare Agrinatura a ajuns să exploateze 7.200 de hectare de teren pe o rază de 25 de kilometri distanţă faţă de silozul din Afumaţi şi de baza de operaţiuni din Dolj. Cu exploataţia sa din Teleorman, Agrinatura ajunge astfel să exploateze 17.800 de hectare în România", se arată într-un anunţ oficial al fondului de investiţii.

Oficialii din România ai Agrinatura nu au dorit să comenteze în niciun fel pe marginea acestei preluări.

Numele vânzătorilor nu au fost făcute publice de fondul de investiţii, însă surse din piaţă afirmă că britanicii de la Agrinatura au preluat suprafeţele de teren de la un alt grup de investitori străini. "Suprafeţele au fost preluate de la alţi investitori străini care începuseră aici un business de la zero la începutul anilor 2000", spun sursele citate.

Britanicii de la Spearhead International sunt prezenţi în agricultura locală începând cu anul 2008, atunci când au preluat 70% din Agrinatura de la omul de afaceri Eugen Pena, care a ocupat poziţia de director general al Hidroelectrica până în 2003.

După intrarea în România, Spearhead s-a afirmat ca un jucător agresiv pe piaţa de achiziţii în agricultura locală astfel că preluările s-au ţinut lanţ. După extinderi succesive al portofoliului de terenuri britanicii au ajuns să controleze aproximativ 15.000 de hectare de teren arabil. Prin extinderea din prezent la 18.000 de hectare Spearhead îşi consolidează poziţia în "liga" fermierilor mari din România, un segment al pieţei agricole unde jocurile continuă să fie făcute de investitori locali precum Culiţă Tărâţă, Mihai Anghel, Ioan Niculae sau Adrian Porumboiu.

"Spearhead are o poziţie de market maker pe piaţa terenurilor agricole. Orice firmă care se respectă se uită tot timpul către extindere, iar britanicii au arătat asta", explică sursele ZF.

Mişcarea făcută în acest an de fondul de investiţii britanic vine în contextul în care producţiile agricole de pe piaţa locală s-au încadrat pe o pantă ascendentă în ultimii cinci ani, iar anul trecut valoarea producţiei agricole româneşti a ajuns la pragul de 19 miliarde de euro. În acelaşi timp, preluările de teren agricol au devenit o ţintă interesantă pentru investitori în condiţiile în care piaţa imobiliară tradiţională s-a încadrat pe o tendinţă de scădere odată cu izbucnirea crizei.

Investitorii străini au ajuns să controleze în România între 700.000 şi 1 milion de hectare de teren agricol. Printre cei mai mari investitori străini în terenurile agricole locale se numără fondul de investiţii olandez Rabofarm, deţinut de Rabobank, danezii de la Agriinvest (30.500 ha) sau libanezii de la Maria Trading (25.000 hectare).

Investitorii străini sunt atraşi de plasamentele în terenuri agricole pe piaţa locală pentru că preţurile din România sunt şi de 4-5 ori mai mici decât în economii precum cea germană sau olandeză dar şi pentru că legislaţia locală în domeniul achiziţiei de terenuri este mai relaxată decât cea a altor ţări din Uniunea Europeană. Aceşti investitori mizează pe terenurile agricole româneşti în speranţa ca în viitor preţurile de pe piaţa funciară locală vor ajunge din urmă media europeană.

Agrinatura Nanov a avut la sfârşitul anului 2011 afaceri de 51 milioane de lei, în creştere cu 88% faţă de anul precedent, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Fondul de investiţii Spearhead International are în portofoliu terenuri agricole şi în Polonia (29.800 ha), Cehia (22.000 ha), Slovacia (3.700 ha) şi Marea Britanie (4.800 ha).

Grupul britanic a fost fondat în urmă cu 12 ani în urma fuziunii dintre compania Greens of Soham şi Farmwealth.