Firma care deţine 35% din Marriott, în faliment

Autori: Cristian Hostiuc , Andrei Chirileasa 27.11.2012

ONT Carpaţi, compania care deţine 35% din hotelul de cinci stele Marriott din Bucureşti şi hotelul de patru stele New Montana din Sinaia, va intra în faliment, conform unei decizii luate marţi în Adunarea Generală a Acţionarilor.

Acţionarul majoritar al Marriott este grupul austriac Stra­bag (64% din acţiuni). ONT Carpaţi este controlată de Bank of Cyprus - 93,8% din acţiuni. Ciprioţii nu au fost de acord cu majorarea capitalului social cu 1,8 mil. euro, care era pe ordinea de zi ca alternativă de redresare a companiei, şi nici cu intrarea în reorganizare judiciară, alegând varianta falimentului direct, potrivit unor surse din piaţă. Bank of Cyprus a plătit circa 4 mil. euro pentru a prelua compania, în 2007, şi a mai adus circa 1 mil. euro la capital în 2009.

Astfel, activele companiei vor fi vândute la licitaţie pentru a plăti datoriile. Pe lângă participaţiile deţinute la Marriott şi New Montana, ONT Carpaţi mai are şi o creanţă istorică de 24,5 mil. euro asupra Societăţii Companiilor Hoteliere Grand, care deţine hotelul Marriott. ONT Carpaţi are de rambursat un credit de 5,5 mil. euro de la Bank of Cyprus, care este garantat cu ipotecă asupra hotelului din Sinaia.

ONT Carpaţi a încercat să vândă anul acesta hotelul New Montana şi a angajat în acest scop Raiffeisen Investment, dar nu a reuşit să finalizeze tranzacţia.

Compania a avut anul trecut afaceri de 10,2 mil. lei (2,4 mil. euro), rezultate în prin­cipal de la hotelul din Sinaia, şi pierderi de 46 mil. lei (10,8 mil. euro) din cauza unor pro­vi­zioane. În perioada comunistă, ONT Carpaţi era una dintre cele mai importante companii de turism din România. Societatea a avut în portofoliu active imobiliare importante (vile, terenuri) care au fost vândute cu discount după Revoluţie. De-a lungul anilor au avut loc mai multe tranzacţii sub semnul întrebării care au rămas ascunse în sertarele companiei. În procedura de lichidare, acţionarii vor încerca să facă lumină asupra acestor tranzacţii.

În ultimele luni, ONT Carpaţi ajunsese să funcţio­neze într-un apartament din piaţa Am­zei, cu 5 angajaţi. De departe cea mai im­por­tantă deţinere a ONT Carpaţi este par­ticipaţia de­ţinută la compania SCHG (So­cietatea Com­paniilor Hoteliere Grand), care deţine hotelul Marriott. SCHG a contractat la mijlocul anilor '90 un împrumut, cu garanţia statului, de peste 100 de milioane de euro pentru construcţia hotelului. Cre­ditorul era un con­sorţiu de bănci austriece condus de Erste Bank.

În acel moment, în afacere erau implicaţi austriecii de la Strabag, care au preluat 55% din companie, şi statul român, cu 45%, prin intermediul companiei ONT Carpaţi. ONT deţinea la vremea respectivă carcasa clădirii şi terenul aferent. Ulterior, ONT Carpaţi a vândut 15% către firma Alliance Overseas, con­trolată indirect de omul de afaceri ior­danian Fathi Taher.

Statul a decis în 1998 privatizarea ONT Carpaţi, care a fost preluată ulterior de la SIF Transil­vania de ciprioţii de la New Marathon. Aceştia au plătit pentru pachetul majoritar, de 73%, aproximativ 3,5 mil. dolari la acel mo­ment. Circa 5% din companie era controlată de omul de afaceri Gheorghe Răcaru, direc­torul companiei aeriene low-cost Blue Air şi fost şef la Tarom.

SCHG a avut anul trecut afaceri de 103,7 mil. lei (24,4 mil. euro) şi pierderi de 9,43 mil. lei (2,2 mil. euro). Compania avea la finalul anului trecut datorii totale de 700 mil. lei (150 mil. euro) şi capitaluri proprii negative.