Un fond discret din Marea Britanie a ajuns să aibă în portofoliu 18.000 de hectare în Dolj şi Teleorman

Autor: Gabriel Razi 28.11.2012

Fondul de investiţii britanic Spearhead International, o prezenţă aproape necunoscută în mediul de business local, a achiziţionat 3.000 de hectare de teren în judeţul Dolj.

Valoarea terenurilor preluate de investitorii britanici se ridică la 3,5-4 milioane de euro, potrivit calculelor ZF, ce au în vedere un preţ mediu de 1.000-1.500 euro/ha.

În urma acestei tranzacţii britanicii de la Spearhead au ajuns să aibă în portofoliu în arendă sau proprietate 18.000 de hectare de teren arabil pe plan local, în judeţe precum Dolj sau Teleorman.

"Suprafeţele au fost preluate de la alţi investitori străini care începuseră aici un business de la zero la începutul anilor 2000", au spus surse din piaţa de achi­ziţii şi fuziuni.

Britanicii de la Spea­rhead International sunt prezenţi în agricultura locală începând cu anul 2008, atunci când au preluat 70% din Agrinatura de la omul de afaceri Eugen Pena, care a ocupat poziţia de director general al Hidroelectrica până în 2003.

După intrarea în România Spearhead s-a afirmat ca un jucător agresiv pe piaţa de achiziţii în agricultura locală.

Investitorii străini, care deţin în România între 0,7 şi 1 milion de hectare de teren arabil, sunt atraşi de plasamentele în terenuri agricole pe piaţa locală pentru că preţurile din România sunt şi de patru-cinci ori mai mici decât în ţările din vestul Europei.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro