Judecătorii aprobă daune morale duble faţă de cele achitate amiabil

Autor: Ciprian Botea 27.11.2012

Companiile de asigurări au achitat în primele nouă luni despăgubiri pentru vătămări corporale produse în urma unor accidente de circulaţie cu o valoare cumulată de 247 milioane de lei (56 mil. euro), în creştere cu 43% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Despăgubirile plătite pentru daune morale şi vătămări corporale au crescut rapid în ultimii ani, ponderea ajungând la sfârşitul lunii septembrie la aproape 19% din totalul daunelor achitate pe poliţe de răspundere civilă auto (RCA). În 2009 aceste despăgubiri reprezentau 2-3% din daunele totale.

Conform datelor din 2011, aproape jumătate din dosarele de despăgubire au fost soluţionate în instanţă. Ca valoare a despăgubirilor plătite, dosarele soluţionate în instanţă reprezintă însă două treimi din total. Anul trecut s-au plătit despăgubiri totale de 380 milioane de lei, iar numărul dosarelor a fost de 4.100. Un număr de circa 2.000 de dosare au fost achitate în urma unei decizii a instanţei, valoarea acestora fiind de 175 milioane de lei. Astfel, dauna medie plătită în instanţă a fost de 90.000 de lei, în timp ce în cazul soluţionării amiabile dauna medie este de circa 38.500 de lei.

Asigurătorii au creat în aceste condiţii un ghid privind soluţionarea pe cale amiabilă a dosarelor de daună pe care CSA încearcă să îl promoveze în acest moment în rândul ma­gistra­ţilor.

"Apreciez că în acest fel persoanele îndreptăţite să primească despăgubiri pentru daunele morale suferite în urma unui accident de circulaţie vor beneficia de un tratament echitabil indiferent de locul unde s-a produs accidentul sau de instanţa care va pronunţa hotărârea judecătorească", afirmă Daniel Tudor, preşedintele CSA.

Chiar dacă ritmul de creştere a accelerat în ultimii ani, volumul plăţilor pentru vătămări corporale este în continuare foarte mic faţă de cifrele raportate pe pieţele mature din Europa de Vest şi chiar prin comparaţie cu unele ţări din regiune. Situaţia se datorează faptului că mulţi păgubiţi solicitau până acum doar despăgubiri pentru avariile produse autovehiculelor. Valoarea maximă a unei despăgubiri pentru daune morale şi vătămări corporale este de 5 milioane de euro, în timp ce pentru daune materiale despăgubirea poate ajunge la maximum un milion de euro. Este de aşteptat ca în acest context şi tarifele poliţelor RCA să crească.

Limitele de despăgubire au crescut treptat în ultimii ani pentru că România a trebuit să se alinieze la reglementările europene în vigoare. Aceste limite sunt calculate pentru un eveniment asigurat, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate. Asigurătorii au plătit în ultimii ani mai multe despăgubiri de câteva sute de mii sau chiar de un milion de euro.