Germanii de la Mondial Lugoj mizează pe afaceri de 29 mil. € în acest an

Autor: Laurentiu Cotu 28.11.2012

Producătorul de obiecte sanitare Mondial din Lugoj, controlat de germanii de la Villeroy&Boch, estimează că va încheia anul cu o cifră de afaceri de 28,9 mil. euro, valoare apropiată de cea înregistrată anul trecut. Compania Mondial a încheiat anul 2011 cu afaceri totale de 28,7 mil. euro.

"Estimările noastre sunt susţinute de interesul crescut al concernului Villeroy&Boch în dezvoltarea capacităţilor de producţie din Europa de Est, iar România se află în centrul acestei strategii a grupului. Intenţia concernului german este de a face din Mondial Lugoj cea mai mare fabrică deţinută în estul Europei. Astfel, pentru 2013 prognozăm o creştere de două cifre a afacerilor", a declarat pentru ZF Transilvania Doru Lorint, director general al Mondial Lugoj.

Oficialii companiei au mai spus că piaţa este stabilă în prezent, însă o posibilă creştere a acesteia, de până la 3%, ar putea avea loc doar în 2016. Circa 90% din totalul capacităţii de producţie, care se ridică în prezent la circa 1,25 mil. obiecte sanitare pe an, merg la export. Mondial produce obiecte sanitare, armături, căzi de baie sau cabine de duş.

Potrivit conducerii companiei, investiţiile cumulate ale Mondial pentru 2011 şi 2012 se ridică la 5 mil euro, banii fiind investiţi în creşterea capacităţilor şi îmbunătăţirea calităţii. Printre investiţiile finalizate se află cuptorul de reardere, noi săli de turnare automatizate, un uscător de piese cu ciclu de turnare variabil, roboţi de glazurare, precum şi un depozit de obiecte finite cu o capacitate de 100.000 de piese.

În prezent, la fabrica din Lugoj lucrează peste 800 de angajaţi, însă, începând de anul viitor conducerea companiei Mondial spune că urmează să fie făcute "angajari de ordinul zecilor". Producătorul de obiecte sanitare Mondial Lugoj este autorizat din anul 2008 de către Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA) pentru organizarea cursurilor de calificare "Lucrător în industria ceramicii". Anul acesta compania a solicitat şi a obţinut re-autorizarea programului de formare profesională în domeniul ceramicii.

"Organizăm anul acesta a noua sesiune de formare profesională, dupa reautorizarea cursului în luna ianuarie. De-a lungul celor cinci ani de derulare a programului am reuşit să calificăm în domeniul ceramicii un număr de aproximativ 200 de angajaţi", au spus reprezentanţii Mondial Lugoj.

Compania Mondial a fost înfiinţată în anul 1992 în Lugoj, judeţul Timiş, şi este controlată de germanii de la Villeroy&Boch AG în proporţie de 99,43 %, restul de 0,56% din titluri fiind deţinute de acţionari minoritari, foşti sau actuali salariaţi.

Villeroy&Boch, cu sediul central în Mettlach, Germania, are 15 unităţi de producţie în Europa, Mexic şi Thailanda. Gama de produse include articole din domeniile baie&wellness, cultura mesei şi plăci ceramice. Concernul german are în total aproximativ 7.500 de angajaţi şi a realizat anul trecut vânzări consolidate de 743 mil. euro.