Facebook, la un pas de „listarea“ la Bucureşti

Autor: Roxana Pricop 28.11.2012

Acţiunile companiei americane Facebook (simbol bursier FB), cea mai mare reţea de socializare din lume, sunt la un pas de a fi cumpărate direct de la Bucureşti, procedurile de admitere la tranzacţionare pe sistemul alternativ al Bursei de la Bucureşti fiind în curs de finalizare.

Societatea de brokeraj Tradeville este cea care aduce acţiunile Facebook pe bursa locală şi cea care va asigura permanent cotaţii pentru acţiunile reţelei de socializare.

Facebook s-a listat în luna mai pe bursa americană NASDAQ, derulând una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale de acţiuni din sectorul tehnologic. De atunci, acţiunile Facebook au scăzut puternic până la un preţ de 26,5 dolari/titlu, cu 30% sub preţul la care s-a listat, de 38 de dolari.

Compania are o capitalizare bursieră de 56,65 miliarde de dolari (198,2 mld. lei). Scăderea înregistrată pe bursa americană face şi mai atractivă o investiţie locală, având în vedere că o acţiune Facebook costă echivalentul a 92,75 lei.

În ultimele zile, acţiunile FB au intrat pe o tendinţă de revenire, înregistrând un plus de 25% de pe 16 noiembrie până în prezent.

În prezent, investitorii locali pot tranzacţiona pe sistemul alternativ al BVB zece acţiuni americane, printre care se numără titlurile Apple, Microsoft, Google şi Coca-Cola.