Romar ar putea relua extinderea cu noi clinici şi un spital

Autor: Ioana David 28.11.2012

Operatorul de servicii medicale Romar, deţinut de familia Hagicalil şi fondul de investiţii RC2, spune că anul viitor se aşteaptă la o creştere de 15% a afacerilor, în timp ce la realizarea bugetului a luat în calcul un curs de schimb de 5 lei pentru un euro.

"Suntem în negociere finală pentru deschiderea unei clinici în zona Dorobanţi. În prezent avem 15 clinici medicale şi 7 laboratoare de analize (...) Anul viitor avem în vedere deschiderea unui spital privat", a spus Liliana Hagicalil, directorul general al Romar.

În primele nouă luni ale acestui an, grupul de firme Romar a înregistrat o cifră de afaceri de 7,2 milioane de euro, în creştere cu 8-10% comparativ cu acelaşi interval din 2011. La nivelul întregului an, compania aşteaptă un rulaj de 10-12 mil. euro.

Liliana Hagicalil mai spune că piaţa serviciilor medicale private a stagnat în acest an şi că investiţiile din 2012 ale companiei s-au orientat către mo­dernizarea clinicilor exis­tente, bugetul fiind de aproximativ 0,3 mil. euro.

Acţionarii Romar sunt Else Comp. Ltd. (firmă a familiei Hagicalil cu 60% din acţiuni) şi fondul de investiţii RC2 (care deţine 40%).

"Pentru 2013 avem în vedere un spital de 40-50 de paturi şi o clinică de lux", a mai spus Liliana Hagicalil. Ea a precizat că spitalul o să fie de dimensiune medie, "nu unul gigant" şi că o să fie un parteneriat cu o firmă din străinătate, acum fiind derulate discuţiile.

Romar analizează de mai mult timp investiţiile în spitale private, însă până acum nu a finalizat nicio investiţie semnificativă în domeniu. La nivelul pieţei, în ultimii ani, cele mai multe investiţii atrase au fost în unităţile cu paturi. De la începutul anului 2012 proiectele finalizate au trecut de 100 de milioane de euro, însă re­cor­dul a fost sta­bilit anul trecut la 130 de milioane de euro.

Do­me­niul a fost în creştere în ul­timii ani, iar ope­ra­torii de servicii medicale private s-au "bătut" pentru con­turile de abonamente pe care companiile le oferă angajaţilor lor. În ultima perioadă însă, clinicile au început să se orienteze către plătitorii cu cash de servicii şi să atace şi segmente mai dificile (spre exemplu, oncologia). În 2012 s-au remarcat două proiecte pe segmentul de oncologie, Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov şi clinica Amethyst.

Pe piaţa de servicii medicale private care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de euro, cei mai mari jucători sunt MedLife, Medicover, Regina Maria, Sanador, Gral, dar şi alţii.