Filme semnate de Cristian Mungiu deschid noul sezon "CineTePrinde", din 1 decembrie, la Pro Cinema

Autor: Madalina Cerban 29.11.2012

De-a lungul timpului, marile nume ale cinematografiei, actori şi regizori, au făcut popas la "CineTePrinde", locul unde Cristian Tudor Popescu le propune cinefililor prezenţi, în fiecare sâmbătă seară, la Pro Cinema, o întâlnire de multe ori incomodă, dar de fiecare dată provocatoare, cu personalităţile de calibru ale lumii filmului.

"Occident", "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" şi "Amintiri din Epoca de Aur" sunt propunerile criticului de film pentru un dialog despre filmul românesc cu telespectatorii Pro Cinema în următoarea lună.

Unul dintre numele cu greutate ale generaţiei postdecembriste a regizorilor români, Cristian Mungiu a atras atenţia publicului din ţară şi de peste hotare încă de la primele sale filme. Obi şnuit al marilor festivaluri europene, regizorul român a cules laurii celor mai importante premii la fiecare întâlnire cu publicul din ţară şi de peste hotare provocând de fiecare dată prin temele şi modul de abordare ales.

"Incontestabil, un film de geniu" - astfel a fost descris "Occident", propunerea lui Cristian Tudor Popescu pentru prima ediţie din acest sezon a emisiunii "CineTePrinde", difuzată de Pro Cinema pe 1 decembrie, de la ora 22:00. Cristian Mungiu semnează şi scenariul şi regia acestei comedii care-i reuneşte pe Alexandru Papadopol, Tania Popa, Coca Bloos, Tora Vasilescu şi Ioan Gyuri Pascu. Acesta din urmă semnează de altfel şi muzica filmului, alături de Petru Margineanu. Mirajul Occidentului, mirajul fericirii este urmărit de regizor, în registru comic, prin trei poveşti de viaţă diferite care se petrec în aceeaşi perioadă şi care se întâlnesc şi se suprapun în cele din urmă.

Nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin şi câştigător al premiilor Palme d'Or, FIPRESCI, al premiului Academiei de Film Europene, al Oscarului spaniol, premiul Goya, printre multe altele, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a încântat şi a stârnit controverse - unele ajungând până la Vatican - în egala măsură.

Difuzat de Pro Cinema şi prefaţat de Cristian Tudor Popescu în ediţia din 8 decembrie a emisiunii "CineTePrinde", "4,3,2" prezintă povestea a două prietene, studente care împart aceeaşi cameră la cămin şi care trec printr-o dramă cumplită în momentul în care una dintre ele rămâne însărcinată. În 1987, pe vremea lui Ceauşescu, avortul era ilegal. Fetele se gândesc să închirieze o cameră la un hotel şi, cu ajutorul domnului Bebe (Vlad Ivanov), să încerce să rezolve problema. Însă acesta vrea plata "în natură".

Pe 15 şi 22 decembrie, Cristian Tudor Popescu îi va invita pe telespectatorii "CineTePrinde" să rememoreze legendele urbane ale anilor ’80 surprinse cu realism şi umor în "Amintiri din Epoca de Aur", o serie de filme realizate după un scenariu de Cristian Mungiu şi coregizate, pe lângă Mungiu, de Constantin Popescu Jr, Răzvan Mărculescu, Ioana Uricaru şi Hanno Hofer.

Legenda activistului în inspecţie, a fotografului de partid, a politrucului zelos şi a miliţianului lacom sunt temele dezvoltate în "Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă e viaţa!".

Legendele vânzătorilor de aer, cea a şoferului de găini şi a curcanului zburător dau savoare "Amintirilor din Epoca de Aur 2: Dragoste în timpul liber", care poate fi urmărit la Pro Cinema pe 22 decembrie.