Muzeul Brukenthal din Sibiu lansează două noi sortimente de vin, de Ziua Naţională

Autori: Pacala Dana , Elida Cremene 29.11.2012

Directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că instituţia va lansa două noi sortimente de vin, unul roşu şi unul spumant, după ce în noiembrie 2009 a lansat "Vinul Baronului", un demisec alb.

Lansarea acestor vinuri va avea loc sâmbătă, de la ora 13.00, în saloanele de recepţie din Palatul Brukenthal, situat în Piaţa Mare a Sibiului.

Potrivit lui Sabin Luca, dacă stocul de şampanie este nelimitat, din vinul roşu vor fi disponibile numai 5.000 de sticle, fiind "deosebit şi foarte rar". Cele două sortimente noi sunt realizate de Spumante Silvania, din Şimleu Silvaniei.

În cadrul evenimentului, va fi proiectat şi un film de prezentare a cramelor, situate la Măgura Şimleului, la 60 de metri sub stâncă, galeriile având o lungime de 3,5 kilometri.

Directorul Muzeului Naţional Brukenthal a spus că nu ştie, încă, preţul la care vor fi comercializate cele două vinuri, dar speră să coste sub 25 de lei. Acestea vor purta însă brandul Brukenthal, care constă în portretul baronului Samuel von Brukenthal.

Potrivit lui Sabin Luca, baronul nu era consumator de vin.

"Toate pivniţele erau pline cu vin, producea mult, avea mii de hectare, dar el comercializa, nu bea", a declarat Sabin Luca.

Potrivit acestuia, stocul iniţial din "Vinul Baronului", care costă 20 de lei sticla, a fost epuizat de curând, fiind vândute peste 5.000 de bucăţi în doi ani.

Muzeul comercializează peste 20 de produse cu brandul Brukenthal, printre care se numără două sortimente de ciocolată, una la preţul de un leu, care este, de altfel, şi cel mai bine vândut produs, şi una la 5,5 lei, căni, magneţi de frigider, puzzle-uri sau medalii aniversare, dar şi o serie de produse personalizate.

Brandul Brukenthal, primul brand de muzeu din România, a fost lansat în urmă cu cinci ani.

În programul manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională a României, vor mai avea loc două vernisaje: al unei expoziţii de numismatică - "10 ani de monedă euro" şi al unei expoziţii cu cele mai importante obiecte descoperite pe şantierul autostrăzii Sibiu-Orăştie.

Astfel, în 1 decembrie va fi prezentat un "fragment ceramic cu semne, cu un posibil sistem de comunicare", iar în 11 decembrie, expoziţiei îi va fi adăugată o a doua piesă - masca "unică în zona dunăreană, descoperită tot pe şantier", pentru ca în 21 decembrie să fie expus al treilea obiect, carul ritualic de la Miercurea Sibiului. Biletul va costa un leu, expoziţia fiind deschisă până în 31 decembrie.