Comănescu vrea echipamente pentru energia verde la Upetrom 1 Mai şi o poziţie mai solidă în Rusia cu GSP

Autor: Roxana Petrescu 29.11.2012

Gabriel Comănescu, omul de afaceri constănţean care se află în spatele grupului Upetrom, mizează pe producţia de echipamente pentru energia verde la Upetrom 1 Mai în contextul scăderii cererii de utilaj petrolier şi vrea noi contracte în Marea Nordului precum şi o consolidare pe piaţa rusească prin intermediul Grup Servicii Petroliere, compania fanion a grupului.

Upetrom 1 Mai Ploieşti este unul dintre cei mai vechi producători locali de echi­pamente pentru in­dustria de petrol şi gaze, având o tradiţie în acest domeniu de circa 100 de ani. În perioada crizei însă, compania a fost confruntată cu o scădere a comenzilor, lucru care a dus la o diminuare considerabilă a afacerilor, de la 87 de milioane de euro în 2008 la 14 milioane de euro anul trecut. Mai mult, în perioada analizată, numărul de angajaţi ai companiei s-a contractat de la aproape 3.000 la sub 1.500 de salariaţi.

Pe de altă parte, în ciuda contextului economic dificil, una dintre industriile care au înregistrat un adevărat boom în anii de criză, atrăgând investiţii de circa 3 miliarde de euro, a fost energia verde, cu precădere energia eoliană. România are azi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, o investiţie de 1,1 miliarde de euro realizată de cehii de la CEZ, iar în total are "mori de vânt" a căror capacitate instalată este mai mare decât cea a centralei nucleare de la Cernavodă. Mai mult, anul viitor domeniul energiei verzi ar putea atrage investiţii de circa 650 de milioane de euro în parcuri solare. În acest context, şi atenţia producătorului de utilaj petrolier s-a mutat spre acest domeniu.

"Din păcate, criza economică a afectat destul de puternic ramura de producţie de utilaj petrolier, iar comenzile au scăzut drastic. În prezent Upetrom 1 Mai se confruntă în continuare cu probleme de ordin financiar, astfel că se încearcă reorientarea către producţia de echipament pentru industria energiei regenerabile", spune Radu Petrescu, directorul de comunicare al grupului Upetrom. Gabriel Comănescu este un om de afaceri foarte discret care până acum a evitat orice ieşire în presă.

Diversificarea, leac pentru criză

Dincolo de Upetrom 1 Mai Ploieşti, cea mai importantă companie a grupului Upetrom este Grup Servicii Petroliere, firmă specializată în foraj marin care în ultimii ani şi-a completat por­tofoliul de acti­vi­tăţi şi cu construcţiile offshore.

"Grup Servicii Petroliere s-a făcut remarcată în primii ani de existenţă prin serviciile de foraj marin, în special în regiunea Mării Negre. Anul 2008 marchează diversificarea gamei de servicii oferite de companie, mai ales prin pătrunderea pe piaţa construcţiilor offshore cu un proiect de 100 de milioane de dolari pentru TPAO, Compania Petrolieră Naţională Turcă", explică Radu Petrescu. După acest contract, au urmat şi altele, cel mai important până la această dată fiind o lucrare de 270 de milioane de dolari executată de Grup Servici Petroliere pentru gigantul rus Gazprom.

Contractul a fost câştigat la finalul anului 2009 şi timp de aproape un an şi jumătate flota de vase multifuncţionale deţinută de Grup Servicii Petroliere a construit o conductă de 159 de kilometri pentru transportul gazelor naturale, pe traseul Dzhubga - Lazarevskoe - Soci, conducta fiind subacvatică. Conducta construită de GSP este inclusă de Rusia în programul Obiectivelor Olimpice, urmând să asigure aprovizionarea cu gaze naturale a oraşului Soci care va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014. În 2011 firma controlată de Comănescu câştigă o licitaţie internaţională pentru Pemex, cea mai importantă companie petrolieră din Mexic pentru ca la începutul acestui an, GSP să facă primii paşi în Marea Nordului, una dintre cele mai fierbinţi zone pe harta căutătorilor de hidrocarburi.

Cu ochii pe Rusia şi Marea Neagră

"Odată devenită furnizor de servicii integrate pentru industria petrolieră, Grup Servicii Petroliere a trebuit să depăşească regiunea Mării Negre şi să se orienteze către pieţe mult mai competitive, precum Marea Nordului, Golful Mexic şi altele. Pentru 2013 GSP urmăreşte să îşi menţină poziţia de lider regional în Marea Neagră, dar ţinteşte în continuare contracte în Marea Nordului, precum şi o consolidare a poziţiei pe piaţa rusească a industriei de petrol şi gaze", a mai precizat Petrescu.

Prin intermediul contractelor externe, afacerile GSP au crescut substanţial, de la 80 de milioane de euro în 2008 la aproape 550 de milioane de euro în 2010.

În acelaşi timp însă, businessul a variat în funcţie de perioada de finalizare a contractelor, astfel că la finalul anului trecut afacerile GSP au fost de 188 de milioane de euro.

"Pentru 2012, pentru GSP se estimează o cifră de afaceri de aproximativ 200 de milioane de dolari (155 mil. euro)", a con­chis Petrescu.