Cristian Ustinescu, director de investiţii DTZ: Investitorii au mizat 150 de milioane de euro pe terenuri agricole anul acesta

Autor: Octavian Calei 29.11.2012

Cristian Ustinescu, director de investiţii în cadrul companiei de consultanţă imobiliară DTZ, a declarat ieri la ZF Live că tranzacţiile cu terenuri agricole se ridică în acest an la 100.000 de hectare, ceea ce ar însuma 150 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF ce au în vedere un preţ mediu de 1.500 euro/hectar.

"Este foarte simplu de înţeles de ce un investitor din Franţa care este obişnuit cu valori ale terenului fertil de peste 20.000 de euro să înţeleagă oportunitatea când vede în România un hectar de teren agricol la 2.000 de euro", a explicat Ustinescu.

Cotaţia terenurilor agricole româneşti este una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Preţurile pe piaţa locală sunt şi de cinci-zece ori mai mici decât în economii precum cea franceză, olandeză sau germană.

Ustinescu estimează că anul acesta DTZ a încheiat tranzacţii cu terenuri agricole cu o suprafaţă totală 20.000 de hectare, majoritatea fiind încheiate de către străini, inclusiv fonduri de investiţii.

Investitorii români sau străini s-au arătat din ce în ce mai interesaţi în ultimii trei ani de terenurile agricole, un segment al pieţei imobiliare mai puţin interesant înainte de criză atunci când întreaga miză era pe ansamblurile rezidenţiale, malluri şi pe clădirile de birouri.

În România sunt 13-15 milioane de hectare de teren agricol, din care 8,3 milioane de hectare sunt arabile. Terenurile arabile deţinute de străini totalizează 700.000-800.000 de hectare, potrivit lui Ustinescu. Majoritatea investitorilor autohtoni care se orientează spre terenuri agricole în România sunt persoane fizice, nu companii.

Datele disponibile arată că printre cei mai mari investitori străini în terenuri agricole în România se numără compania italiană de asigurări Assicurazioni Generali, companiile daneze Ingleby şi FirstFarms, fondurile germane de investiţii Germanagrar şi Agrarius, olandezii de la DN Agrar, Prio Foods, libanezii de la Maria Trading sau gigantul bancar olandez Rabobank.

Investitorii care simt nevoia de siguranţă preferă piaţa tranzacţiilor de terenuri agricole care oferă randamente constante şi previzibile. Raţionamentul care stă la baza unei investiţii în agricultură îl reprezintă o potenţială criză alimentară în viitor, la nivel global, deşertificarea unor actuale zone agricole din alte părţi ale lumii, calitatea solului românesc şi nu în ultimul rând preţul mult mai mic decât în ţările vecine României, potrivit lui Ustinescu.

Cu toate acestea, executivul de la DTZ a adăugat că volumul şi numărul tranzacţi­ilor de pe piaţa terenurilor agricole nu sunt semnificative.

"Nu vorbim per tranzacţie de zeci de milioane de euro, vorbim de câteva milioane de euro", a declarat repezentantul DTZ.

El a adăugat că terenurile agricole de 1.000-3.000 de hectare se încadrează în sume de până în 10 milioane de euro.

Preţul hectarului de cernoziom s-a mărit de patru ori faţă de acum 5-6 ani, de la aproape 500 de euro la 2.000 de euro, proprietate privată, iar cu utilităţi şi alte dotări poate ajunge şi la 3.000 de euro, explică Ustinescu.

Terenurile agricole similare celor româneşti din Bulgaria costă în jur de 7.000 de euro, în Ucraina 11.000 de euro, iar în Ungaria hectarul de teren agricol se situează în jurul valorii de 15.000 de euro, potrivit estimărilor reprezentantului DTZ. Randamentul investiţiilor agricole va creşte în condiţiile în care subvenţiile din România se vor alinia la nivel european. În momentul de faţă, subvenţia de aproape 200 de euro din România garantează un randament de 10% unei investiţii în agricultură de 2.000 de euro.