Semnal de scumpire a creditelor în lei: dobânzile interbancare au trecut de 6% pe an

Autor: Ciprian Botea 02.12.2012

Leul a recuperat săptămâna tre­cută o parte din pierderile acu­mulate în ultimele luni în raport cu euro, dar preţul s-ar putea dovedi costisitor pentru economie: dobânzile interbancare au atins cele mai ridicate niveluri din acest an şi ameninţă să scumpească finanţările în moneda naţională.

Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca referinţă în multe contracte de credit, a urcat joi la 6,3% pe an, numai în ultimele două săptămâni fiind consemnat un avans de o jumătate de punct procentual. Cursul de schimb a scăzut în paralel până la 4,5059 lei/euro, fiind cu 2% sub nivelul de la jumătatea lunii octombrie.

Creşterea dobânzilor are loc în con­textul în care BNR a hotărât în octombrie să reducă volumele de lichiditate injectate în piaţă prin operaţiunile repo, la cel mult 6 mld. lei săptămânal, decizie care a pus presiune pe dobânzile interbancare. BNR a decis să utilizeze această pârghie pentru a proteja leul, care pierdea rapid teren în faţa monedei europene.

Limitarea injecţiilor de lichiditate se dovedise o pârghie eficientă de control al cursului de schimb şi în luna august, când banca centrală a recurs la plafonarea su­melor împrumutate prin operaţiuni repo timp de patru săptămâni consecutiv. Actua­la rundă de limitare a injecţiilor de lichi­ditate durează deja de opt săptămâni, astfel că şi creşterea dobânzilor interbancare este mai vizibilă şi ar putea avea un impact mai puternic asupra costului la care se împrumută companiile şi populaţia, dar şi statul.

"Creşterea ratelor de dobândă pare mai persistentă de data aceasta comparativ cu luna august , fapt care este cauzat de prezenţa frecventă a băncii centrale de ceva vreme în piaţa valutară. Este de aşteptat ca dobânzile din piaţa monetară să rămână la aceste niveluri ridicate cât timp leul va fi artificial apreciat", comentează Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.

Dobânzile pe piaţa interbancară s-au depărtat săptămâna trecută la peste un punct procentual de dobânda-cheie a BNR, de 5,25% pe an. Indicatorul Robor la 3 luni este în prezent cu 0,7 puncte procentuale peste nivelul de la începutul lunii octombrie.

Banca centrală avea de ales între presiunea periculoasă pe care deprecierea rapidă a leului o exercita asupra celor cu credite în euro, cu efect negativ la nivelul economiei în ansamblu care este dominată de euro, şi suspendarea politicii de stimulare a creditului în lei prin dobânzi cât mai scăzute.

Multe bănci urmează să actua­lizeze luna aceas­ta costul credi­te­lor cu dobânzi va­riabile, iar clienţii vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar când plătesc rata lunară. De exmplu, o creştere cu 0,7 puncte procentuale a doânzii la un credit ipotecar în lei de valoare medie înseamnă o rată lunară mai mare cu aproximativ 100 de lei. Creşterea dobân­zilor la lei şi stabilizarea cursului de schimb ar putea forţa clienţii care au nevoie de finanţare să aleagă varianta unui îm­prumut în euro, care ră­mâne mult mai accesibil din punctul de vedere al costului.

Totuşi, analiştii se aşteaptă ca ritmul de creştere al dobânzilor interbancare să se stabilizeze în pe­rioada imediat următoare. BCR şi Raiffei­sen estimează un nivel al Robor la 3 luni de 5,9% la finalul acestui an. Eugen Sinca, analist în cadrul BCR, consideră că banca centrală nu va restricţiona lichiditatea din piaţă într-atât încât dobânzile să crească mult peste nivelul actual având în vedere nevoia susţinerii creşterii economice prin costuri mai mici la credite.

Creditarea în lei a prins viteză în 2012 pe fondul reducerii ratelor de dobândă în prima jumătate a anului şi a episoadelor de volatilitate de pe piaţa valutară.

Circa 1.500 de români s-au împru­mutat în lei pentru a-şi cumpăra o locuinţă de la începutul acestui an, pe o piaţă dominată până acum exclusiv de creditele în valută.

"Extinderea maturităţilor obligaţiuni­lor guvernamentale în lei peste zece ani este un element-cheie care poate susţine creditarea în moneda naţională prin oferirea unui benchmark la dobânzile în lei pe termene lungi", afirmă Sinca.

Experienţa ultimelor luni a arătat că evoluţia dobânzilor la titlurile de stat depinde în mare măsură de dozajul injec­ţiilor de lichiditate pe care le face în sistem BNR prin operaţiunile repo. Ministerul Finan­ţelor a împrumutat săptămâna tre­cută 350 milioane de lei pe trei ani la un ran­dament de 6,61% pe an, faţă de 6,55% pe an la licitaţia anterioară cu astfel de ti­tluri, organizată în octombrie.