Concurenţa investighează piaţa serviciilor de pilotaj şi remorcaj de manevră al navelor maritime

Autor: Cristina Cuncea 03.12.2012

"Investigaţia vizează mai multe fapte care pot constitui abateri de la reglementările din domeniul concurenţei. Astfel, în cadrul investigaţiei este analizat un posibil abuz de poziţie dominantă al CN APM prin impunerea criteriilor de acces pe pieţele serviciilor de pilotaj şi remorcaj, dar şi prin aplicarea în raporturile cu partenerii comerciali a unui tratament discriminatoriu în ceea ce priveşte condiţiile de închiriere a terenurilor aferente infrastructurii portuare", se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

De asemenea, investigaţia se referă la două posibile înţelegeri. Prima vizează o posibilă înţelegere între companiile care pot efectua remorcaj de manevră al navelor maritime, prin crearea unei societăţi în comun, singura care efectuează aceste servicii. Cea de a doua înţelegere are în vedere împărţirea prestării serviciilor pilotaj pe intervale de timp.

În cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul Companiei de Administrare a Porturilor Maritime, dar şi la companiile active pe piaţa serviciilor de pilotaj şi remorcaj de manevră, respectiv Black Sea Services, Black Sea Pilots, Maritime Pilot, Canal Sea Services, Compania de Remorcare Maritimă Coremar şi Logistic Remo Services.

Documentele ridicate vor fi utilizate în fundamentarea şi susţinerea raportului echipei de investigaţie.