Ponta: Aşteptăm zilele acestea rezultatele oficiale legate de deblocarea POSDRU

Autor: Liviu Dadacus 03.12.2012

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că aşteaptă, în aceste zile, rezultatele oficiale legate de deblocarea POSDRU, după ce a primit vestea oficială referitoare la deblocarea Programului Operaţional Sectorial pe Mediu.

"Dincolo de vestea bună, oficială, referitoare la deblocarea Programului Operaţional Sectorial Mediu, în zilele acestea aşteptăm rezultatele oficiale legate de Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional Sectoral Dezvoltarea Resurselor Umane. Şi aici ne ţinem de cuvânt", a spus Ponta.

El a arătat că programele blocate pentru nereguli constatate în perioada 2009-2010 sunt deblocate în 2012 prin eforturile actualului Guvern şi prin acceptarea unor corecţii financiare care afectează respectivele programele, dar care nu reprezintă o pierdere pentru întreaga anvelopă aflată la dispoziţia României în ceea ce priveşte fondurile structurale şi de coeziune.

"Noi, ca să ni se deblocheze programele respective, am luat deja măsuri care ţin de îndreptarea procedurilor şi, după cum ştiţi, s-a adoptat şi săptămâna trecută OUG. Luptăm pe partea cu conflictul de interese, deci am îndreptat pe proceduri şi am plătit nişte corecţii financiare, că altfel nu se putea", a adăugat Ponta.

Comisia Europeană a decis, miercuri, reluarea plăţilor către România pentru Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu, blocate din luna iulie 2012, a informat Reprezentanţa CE în România. Astfel, vor putea fi procesate cererile de rambursare a sumelor cheltuite în cadrul proiectelor asociate Programului Operaţional Sectorial de Mediu.

Premierul Victor Ponta declara recent că, prin acceptarea corecţiilor financiare şi îndreptarea neregulilor constatate în perioada 2009-2011, în luna decembrie pot fi reluate rambursările pentru POSDRU, precum şi pentru programele de Dezvoltare Regională şi Mediu.

În 14 noiembrie, Ministrul Afacerilor Europene a prezentat Guvernului propunerile de corecţii avansate de Comisia Europeană ca o condiţie pentru reluarea plăţilor în cadrul programelor operaţionale finanţate din fonduri structurale şi de coeziune.

Pentru POS Mediu, propunerea Comisiei constă într-o corecţie forfetară de 10% pentru toate contractele a căror procedură de achiziţie publică a fost lansată înainte de 1 octombrie 2011.