Predoiu: Profesiile juridice se confruntă cu probleme diverse, inclusiv de integritate şi corupţie

Autor: Lucia Efrim - Mediafax 03.12.2012

"Din câte cunosc, în toate profesiile se fac eforturi de creştere a nivelului de pregătire, de specializare şi de disciplină. Profesia de notar, de exemplu, a făcut progrese spectaculoase în dezvoltarea bazei logistice, prin darea în funcţiune a noului sediu, arhiva modernă şi dezvoltarea infrastructurii informatice a cabinetelor, integrarea bazelor de date, etc. Cu toate acestea, profesiile juridice se confruntă cu probleme diverse, inclusiv de integritate şi corupţie. S-a făcut prea puţin pentru «sanitizarea» accesului în profesiile juridice de avocat, notar, executor judecătoresc, practician în reorganizare şi lichidare", a afirmat Predoiu.

El a susţinut că nu a văzut vreo declaraţie a şefilor acestor profesii juridice în ultimii 22 de ani "care să abordeze tranşant problema coruptiei la intrarea în profesiile juridice".

"S-a spus mereu: «poate că sunt cazuri izolate, să se vină cu probe, cei vinovaţi să răspundă». Cu alte cuvinte, nu sunt probleme sistemice sau de cultură organizaţională. Sunt de altă părere. Sper ca ministerul să continue politica disciplinară severă pe care am promovat-o în privinţa notarilor şi a executorilor judecătoreşti", a spus Predoiu

În plus, a arătat fostul ministru, profesia de avocat continuă să fie afectată de practica ilegală, ceea ce este inacceptabil.

"Ce stat de drept este acela în care profesia de avocat este «dublată» ilegal în unele instanţe tolerante cu acest fenomen? Ce garanţii de calitate a serviciilor avem atunci când profesiile juridice sunt afectate de fapte de corupţie şi de practică ilegală? În final, pentru ambele vulnerabilităţi plăteşte cetăţeanul. Concluzia ar fi ca liderii acestor profesii să fie sprijiniţi pentru a implementa politici de integritate şi anticorupţie sectoriale. Strategia Naţională Anticorupţie poate servi drept platforma de integrare a acestor politici, iar ministrul Justiţiei ar putea să stimuleze şi să catalizeze aceste eforturi ale profesiilor juridice", a mai spus Cătălin Predoiu.

El l-a invocat pe preşedintele Consiliului Concurenţei ce caracteriza recent Asociaţia Profesiilor Liberale drept un fel de "cartel monopolistic".

"Eu nu ştiu dacă are sau nu dreptate, dar cred ca ar trebui ca ministrul Justiţiei, care reprezintă şi interesele cetăţenilor, să preia iniţiativa în dialogul şi cooperarea cu liderii profesiilor juridice, pentru că ceea ce se întâmplă în profesiile juridice repercutează în Justiţie şi circuitul civil, adică în interesele cetăţenilor", a spus Predoiu.