BT Leasing încearcă să ia 10 mil. € de pe bursă prin vânzarea de obligaţiuni

Autor: Stefan Musgociu 04.12.2012

BT LEASING Transilvania IFN, parte a grupului financiar-bancar Banca Transilvania, vrea să împrumute între 22,5 mil. lei (5 mil. euro) şi 45 mil. lei (10 mil. euro) prin vânzarea de obligaţiuni cu maturitate de cinci ani. Obligaţiunile ar urma să fie listate la Bursa de Valori Bucureşti şi vor avea o dobândă fixă, plătită semestrial.

Prospectul preliminar în vederea evaluării intenţiei a fost aprobat săptămâna trecută de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Oferta ar urma să fie intermediată de BT Securities, firma de brokeraj a grupului Banca Transilvania. BT Leasing Transilvania IFN a înregistrat anul trecut venituri de 91,7 mil. lei (21,6 mil. euro), în scădere cu aproape 12%, şi cheltuieli de 81 mil. lei (19,1 mil. euro), cu 16% sub costurile din 2010. Astfel, profitul a urcat cu 73%, la aproape 9 mil. lei (2,1 mil. euro).

O emisiune de obligaţiuni ar urma să fie lansată şi de Banca Transilvania. Instituţia de credit vrea să împrumute 30 mil. euro printr-o emisiune de obligaţiuni convertibile, cu maturitate de până la 7 ani şi pentru care ar putea plăti o dobândă anuală cu 6 - 6,25 puncte procentuale peste EURIBOR la şase luni, rată situată în prezent la 0,342%.

Cea mai recentă emisiune de obligaţiuni corporative şi totodată ultima din ultimii şapte ani de pe piaţa de capital locală a fost derulată în luna octombrie, când distribuitorul de gaze naturale GDF SUEZ Energy România a atras 250 milioane de lei (54,6 milioane de euro) printr-o ofertă în care a vândut obligaţiuni cu maturitate la cinci ani, cu o dobândă fixă de 7,4% pe an. 2,1 mil. €

Alături de obligaţiunile GDF Suez Energy România, la bursa de la Bucureşti mai sunt listate două emisiuni de obligaţiuni corporative, ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (130 mil. lei) şi ale Băncii Europene de Investiţii (300 mil. lei). Anterior ofertei GDF Suez Energy România, cea mai recentă emisiune de obli- gaţiuni lansată de o companie din România şi listată la BVB a fost în 2005, de către Banca Transilvania. Titlurile respective au ajuns la scadenţă în 2010. a fost profitul BT Leasing Transilvania în 2011, la venituri de 21,6 milioane de euro.