Pentru industria de indoor, 2013 se anunţă mai greu decât acest an

Autor: Andreea Mindrila 03.12.2012

Jucătorii din industria de publicitate indoor sunt de părere că 2013 se anunţă mult mai dificil pentru acest segment al comunicării, dar sunt optimişti în privinţa anilor următori deoarece companiile au conştientizat importanţa acestui sector şi alocă bugete tot mai mari pentru promovarea în acest mediu, în care mesajul transmis ajunge într-o măsură mult mai mare la publicul ţintă vizat.

"Ne pregătim pentru un an mai greu decât 2012. Va fi o presiune şi mai mare pe costuri (...). Suntem în continuare optimişti pentru anii următori şi ne bazăm pe faptul că tot mai multe companii aleg să investească în publicitatea indoor şi în publicul activ din aceste medii, ceea ce aduce, cu bugete relativ mici, o audienţă bine definită şi rezultate bune", spune Horea Mihoc, sales director al companiei de publicitate indoor Elevate.

De aceeaşi părere este şi Răzvan Marincoi, marketing manager în Europa Centrală şi de Est al Brand Management, care crede că deşi anul viitor la nivel de piaţă bugetele investite de companii în indoor advertising vor fi similare celor alocate în acest an, "2013 se anunţă mai dificil decât 2012". El spune că în acest an valoarea pieţei de indoor s-a menţinut la nivelul din 2011, cu o marjă de +/- 5%. "Investiţiile alocate indoor-ului ar urma să scadă cu 5-10% anul viitor, eventual să stagneze la nivelul din 2011, într-un scenariu optimist".

Răzvan Marincoi consideră că în 2012 suporturile clasice de indoor au atras investiţii în publicitate de circa 5 milioane euro. Brand Management este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de indoor advertising, cu afaceri de 1,1 milioane euro în 2011.

În schimb, Horea Mihoc spune că este dificil de cuantificat volumul investiţiilor în indoor, deoarece numărul domeniilor de nişă în promovarea prin acest mediu a crescut.

Printre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de indoor advertising se numără Indoor Media, Brand Management, Sugar Media sau Elevate. Cele mai mari opt companii din domeniu au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de circa 36 milioane lei (8,5 milioane euro), potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Bugetele investite de companii în publicitatea indoor au resimţit în ultimii ani mai puţin presiunea crizei economice decât bugetele alocate altor tipuri de publicitate, pentru că acest tip de comunicare este mult mai targetat decât formele tradiţionale de advertising (publicitatea la TV, radio, outdoor), aducând mesajul mai aproape de publicul ţintă, în clădirile de birouri, blocurile de locuinţe, aeroporturi, baruri, restaurante .

"Efectele crizei s-au resimţit şi în indoor, dar într-o măsură mai mică faţă de alte medii de promovare. Chiar dacă indoor-ul a crescut ca şi suprafeţe (de expunere), presiunea pe costuri este la fel de mare. Bugetele alocate de companii au scăzut, în timp ce costurile noastre de expunere au rămas aceleaşi", spune Mihoc.

În privinţa evoluţiei preţurilor în indoor advertising, părerile sunt împărţite. Astfel, Marincoi crede că faţă de 2008, anul de vârf al economiei locale, preţurile au scăzut cu 35%.

"Acest lucru s-a întâmplat din cauza tendinţei din piata de outdoor de ajustare a costurilor. Noi am încercat să menţinem o balanţă între calitatea serviciilor oferite şi preţul împins la limita minimă pentru a ne încadra în bugetele alocate de clienţi. Întotdeauna mediul indoor a fost considerat scump comparativ cu outdoor-ul, însă noi am vrut să fim în măsură să exploatăm şi un buget mic şi unul mai mare, astfel încât acestea au fost reajustate şi redistribuite pe o planşă mai mare de suporturi indoor. De exemplu, dacă înainte puneam un buget de, să zicem, 1.000 euro pe un singur suport, anul acesta am repartizat acelaşi buget pe 1, 2, chiar 3 tipuri de suporturi".

Pe de altă parte, Horea Mihoc spune că "preţurile au rămas constante de-a lungul timpului (în perioada 2008-2012) şi nu au suferit modificări majore". El crede că piaţa locală de indoor este mult mai segmentată în comparaţie cu pieţele din regiune, pentru că şi numărul spaţiilor de expunere este mai mare.

"În România găsim mult mai multe soluţii pentru promovarea indoor (la metrou, în mall-uri, în clădirile de birouri etc). Promovarea indoor este mult mai dezvoltată în România decât în ţările vecine (Bulgaria, Moldova)", conchide Mihoc.