Românul care vrea să lanseze în 2013 un operator virtual de telefonie mobilă: Ne vom diferenţia prin servicii

Autor: Adrian Seceleanu 03.12.2012

Câtă vreme există abonaţi care îşi schimbă operatorul şi după câteva luni de la semnarea contractului, este clar că pe piaţă sunt clienţi nemulţumiţi care caută alternative, spune Mihai Eftimie, 31 de ani, proprietarul Enigma System - compania care se pregăteşte să lanseze anul viitor un operator mobil virtual.

Enigma System Mobile Virtual Network Operator S.R.L., o companie fondată în urmă cu aproape doi ani şi care deţine deja propria bază de numere de telefon de la Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a semnat deja 11 acorduri de interconectare cu alte companii locale şi estimează că ar putea lansa anul viitor propriile servicii de voce şi date mobile, ca un operator virtual de telefonie mobilă (MVNO), a declarat într-un interviu pentru ZF Mihai Eftimie, 31 de ani, fondator şi proprietar al companiei.

"Ceea ce este sigur este că nu voi lansa serviciile în acest an, ci anul viitor", a spus fondatorul Enigma System, fără a oferi alte detalii.

Compania va folosi reţeaua de voce şi date a unui operator deja existent, dar va deţine şi propriile echipamente. "Am cumpărat deja o parte dintre echipamentele necesare lansării operaţiunilor, au costat o sumă semnificativă de bani. Nu lansăm un MVNO de tip reseller, ci deţinem propriile echipamente, semnăm acorduri de interconectare... Practic vom avea tot, fără reţeaua radio şi fără licenţele de utilizare a frecvenţelor radio."

La cât se va ridica cu totul investiţia? "Costul pentru lansarea unui MVNO este de 2-3 milioane de euro plus TVA dacă apelezi la soluţii tehnice furnizate de alte companii, dar eu încerc să aduc acest cost sub un milion de euro. Mă bazez pe cunoştinţele mele tehnice", spune Eftimie.

România nu are în acest moment niciun MVNO. Eforturi de a ajuta companii din domenii precum retailul de a lansa un asemenea operator sunt făcute şi de Veridian Systems, o companie condusă de Marian Velicu, fostul director de reglementare al Vodafone România - şi cu care Enigma System nu colaborează.

Piaţa de telefonie mobilă din România, care a crescut exploziv după introducerea tehnologiei GSM la finele anilor '90, numără în prezent, potrivit statisticilor oficiale, peste 20 de milioane de cartele sim active (utilizatori) - împărţiţi între giganţii Orange, Vodafone şi Cosmote şi "challenger-ul" RCS&RDS. Mai este loc pe piaţă pentru încă un operator mobil şi, dacă da, cu ce ar putea să-şi atragă clienţii? Poate un jucător mic, care în prezent are doar patru angajaţi şi cu patronul - cinci, să facă faţă maşinăriilor tehnologice, de marketing şi influenţă reprezentate de marii jucători telecom de pe piaţă - dintre care unii fac parte din unele dintre cele mai influente grupuri de comunicaţii din lume?

Extrem de moderat în a-şi expune planurile de viitor (de ce să ne "lăudăm" - şi eu şi ziarul - cu informaţii care se pot dovedi eronate?, spune Eftimie, fondatorul Enigma System este convins că îşi va găsi uşor loc pe piaţă.

Primul motiv pentru optimismul său stă în cifrele privind portabilitatea numerelor de telefon dintre operatorii existenţi. "Dacă am şanse să atrag clienţi? Sigur că da - câtă vreme sunt clienţi care îşi portează numărul dintr-o reţea în alta mai repede de un an de zile (la postpaid, nu la cartela preplătită), acesta este un semn că serviciile nu sunt în regulă. Câtă vreme oamenii pleacă de la operatori, înseamnă că este loc pentru alternative."

Serviciile noi faţă de cele deja oferite pe piaţă vor fi însă cele care vor fi principalul punct de atracţie pentru clienţi, spune Eftimie. "De la lansarea MMS-urilor şi a apelurilor video în ultimii cinci ani nu s-a mai lansat niciun serviciu inovator pe piaţa locală. LTE (4G) este doar o nouă tehnologie de acces, nu este serviciu nou."

Cu ce va veni nou compania? Clienţii noului operator vor putea avea, spre exemplu, mai multe cartele sim cu acelaşi număr pe mai multe telefoane mobile. "Poţi avea spre exemplu acelaşi număr pe două telefoane, iar dacă se termină bateria la unul dintre ele, îl poţi folosi imediat pe celălalt pentru a continua convorbirea fără ca interlocutorul să-şi dea seama că ai schimbat telefoanele. Acest operator va fi şi o plat­formă de teste, pentru că de exemplu testez o soluţie care să permită utilizarea telefoanelor mobile la bordul avioanelor, fără alte echipamente instalate pe aeronavă". De asemenea, compania le va permite clienţilor şi să aibă mai multe numere de telefon pe aceeaşi cartelă sim sau va oferi acces la aplicaţii M2M (Machine2Machine) care să permită, spre exemplu, stabilirea de la distanţă a temperaturii din locuinţă.

"Ţintim toate tipurile de clienţi. Dar ne interesează doar clienţii care au un telefon 3G, clienţii care vor mai mult de la telefonul lor".

Care este în acest moment stadiul de pregă­tire al Enigma System pentru lansarea servici­ilor de telefonie mobilă? Pe lângă echipamentele deja achiziţionate, compania are "în acest moment 11 acorduri de interconectare cu cinci ope­ratori mobili plus şase de telefonie fixă", spune Eftimie. Fără aceste acorduri lansarea ar fi practic imposibilă pentru că utilizatorii Enigma nu ar putea suna sau să fie apelaţi din alte reţele.

Cum au decurs negocierile pentru aceste acorduri? Foarte greu, spune Eftimie, care a constatat pe propria piele că atât operatorii foarte mari, cât şi cei mai mici care se plâng de atitudinea celor foarte mari au un punct în comun: le pun beţe în roate noilor veniţi care vor să-şi câştige propriul loc pe piaţă. "Dintre toţi operatorii cu care am purtat discuţii, unul singur a fost mai deschis. Operatorii care au fost amendaţi de Consiliul Concurenţei sunt şi cei cu care am avut cele mai mari probleme", a spus Eftimie, refuzând să ofere nume, chiar dacă acestea rezultă foarte clar: Orange şi Vodafone, cei mai mari jucători de pe piaţa locală de telefonie mobilă, sunt operatorii care au primit în 2011 amenzi record de 63 mil. euro pentru abuz de poziţie dominantă.

Însă nici operatorii mai mici - mici în raport cu Orange, Vodafone sau Cosmote, nu au fost mai prietenoşi, afirmă Eftimie. "Un paradox este şi faptul că nici măcar operatorii alternativi (de telefonie fixă) nu sunt mai cooperanţi decât jucătorii mari când este vorba de a semna acorduri de interconectare cu un MVNO. Ei se plâng de jucătorii mari de pe piaţa de telefonie mobilă, dar şi ei se comportă la fel cu jucătorii mai mici. Ei fac exact la fel cu mine, îmi pun beţe în roate", precizează Eftimie. "Regulamentele ANCOM prevăd că acordurile de interconectare trebuie să fie semnate în cel mult 45 de zile lucrătoare, însă eu am avut nevoie de 11 luni. Unul dintre operatorii mobili, spre exemplu, nu a semnat până când nu a primit o amendă de la ANCOM", a adăugat el.

Nu sunt singurele probleme pe care le-a întâmpinat Enigma System pe drumul pe care s-a angajat, de a lansa anul viitor comercial serviciile de telefonie mobilă. Unul dintre şocuri a fost - spune Eftimie - lipsa oricărui răspuns din partea băncilor la propunerea de a implementa un sistem de reîncărcare al cartelelor prin reţeaua de bancomate. "Am încercat să discut cu băncile pentru a lansa un sistem care să permită reîncărcarea cartelelor de la bancomate, dar nu am primit niciun răspuns, de la nicio bancă. Când trimiţi o propunere din care banca să câştige bani te aştepţi să primeşti un răspuns, dar eu nu am primit nimic. Cum să vă spun - eu nu am avut niciodată niciun credit, nicio descoprire de cont, nu am întârziat nici cu plata facturilor la telefonie. Dar totuşi nu am primit niciun răspuns, de la nicio bancă. Nu pot să nu observ însă cum băncile au acordat atât de uşor linii de credite unor >>băieţi deştepţi>>. E greu să fii antreprenor - probabil pentru că nu fac parte din grupul băieţilor deştepţi. Dar dacă nu îmi iese businessul nu îmi va fi ruşine că am fost cinstit şi nu am reuşit."

Dificultăţi au existat şi în discuţiile cu marii distribuitori de cartele preplătite, adaugă fondatorul Enigma System. "Am discutat şi cu marii distribuitori de cartele de reîncărcare, care şi acestia m-au refuzat politicos, spunându-mi că le ofer un comision prea mic. Prin urmare, o să merg pe online. Eu vreau ca preţul pentru cartele să fie acelaşi peste tot, indiferent de unde le-ai cumpăra. De ce să plăteşti mai mult dacă eşti pe pârtie la ski?".

Sunt probleme la care Mihai Eftimie nu se aştepta. "Când am pornit pe acest drum, am crezut că mă voi împiedica în finanţare, dar nu a fost aşa".

Întrebat dacă poate lansa anul viitor comercial serviciile doar cu banii de care dispune el, Eftimie a spus că da. "Pot lansa şi pe cont propriu serviciile, fără o finanţare". Totuşi, el nu exclude atragerea unui investitor în companie, însă doar în anumite condiţii. "Am discutat cu fonduri de investiţii, dar ei vor doar profit, vor să ruleze banii. Pentru expansiune este nevoie de noi investiţii, dar nu voi lua o finanţare de la oricine, în orice condiţii."