International Digital Forum: Calendarul trecerii României la televiziunea digitală, un mister. Întreaga piaţă, cu ochii pe Ministerul Comunicaţiilor

Autor: Adrian Seceleanu 04.12.2012

Calendarul trecerii României la televiziunea digitală rămâne o necunoscută în condiţiile în care Ministerul Comunicaţiilor (MCSI) şi Guvernul României - autorităţile care decid asupra acestei teme - nu au detaliat până acum ce intenţii au, au declarat în cadrul conferinţei International Digital Forum reprezentanţi ai Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), ai companiei de stat Radiocom şi ai altor firme private interesate de acest proces.

"Nu putem vorbi despre tranziţia la televiziunea digitală câtă vreme nu ştim când se va întâmpla", a spus Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM. "ANCOM este pregătită să gestioneze acest proces", dar este nevoie de o decizie la nivelul Ministerului Comunicaţiilor, a adăugat el.

Invitat la conferinţă pentru a oferi detalii, ministrul comunicaţiilor Dan Nica a anunţat că nu va mai participa la conferinţă cu 20 de minute înainte ca aceasta să înceapă, potrivit organizatorilor IDF.

"Suntem în continuare interesaţi de acest proces, de trecere la televiziunea digitală", a spus Cătălin Niculescu, Managing Director, Rohde & Schwarz România. "Putem oferi o soluţie tehnică completă companiilor care vor participa la proces", a adăugat el.

Compania de stat Radiocom a avut şi are contacte cu diferiţi operatori interesaţi de un parteneriat în cadrul procesului de trecere la televiziunea digitală, însă totul este "îngheţat" în acest moment în aşteptarea unei decizii a Ministerului Comunicaţiilor, a declarat în cadrul conferinţei Doina Micu, Şeful departamentului TV din cadrul SNR Radiocom.

"Avem contacte cu diferiţi operatori şi jucători, însă toţi aşteaptă să vadă ce hotărâre apare de la Ministerul Comunicaţiilor. Toate companiile sunt prudente, aşteaptă să vadă ce se întâmplă", a spus Micu.