(P) Roboţii - un "must-have" în industria auto

Ziarul Financiar 10.12.2012

Progresul roboţilor în fabricaţia digitală este de netăgăduit şi impresionant în acelaşi timp, dacă analizăm în special perioada ultimilor 30 de ani. Se pare că internetul şi roboţii "complotează" pentru o lume automatizată, pentru medii tehnologice unde eroarea umană este înlocuită cu precizia mecatronică, unde timpii morţi sunt eliminaţi datorită sincronizării perfecte a proceselor şi resurselor implicate în dezvoltarea unui produs, unde competitivitatea dictează productivitate crescută şi eficienţă maximă, iar rafinamentul nevoilor pledează pentru inovaţie şi performanţă.

Nu ne lăsăm stapâniţi de tehnologie, dar ne place să evoluăm! Evoluţia prin tehnologie este prezentă în toate domeniile, de la industriile moderne, la industriile tradiţionale, iar rezultatele sunt spectaculoase. De pildă, peste 90% dintre roboţii din lume lucrează în fabricile din lume, iar peste jumătate dintre aceştia lucrează pentru industria producătoare de autovehicule. Oamenii sunt doar pe post de programatori, creatori şi martori ai unui sistem tehnologic performant.

Analizînd decizia de automatizare a celor mai mari companii din industrii din întreaga lume, reiese clar o preîntâmpinare a neajunsurilor create de lipsa forţei calificate de muncă, de costurile majore implicate de forţa de muncă umană în raport cu cea automatizată. Decizia de automatizare a proceselor de fabricaţie se sprijină pe argumente precum fiabilitate, acurateţe, performanţă.

Mare parte dintre industriile producătoare din România înţeleg tot mai mult rolul automatizării proceselor, al instruirii oamenilor în sensul utilizării tehnologiei robotizate, şi utilizează de mulţi ani soluţii pentru fabricaţia digitală răspunzînd cu flexibilitate cerinţelor pieţei şi standardelor competitive trasate de industriile din lume. Ce au obţinut? Optimizarea productivităţii, creşterea eficienţei şi justificarea investiţiei în automatizare prin creşterea semnificativă a profitului sunt cele mai importante rezultate. Robcad este tehnologia pe care au ales să o utilizeze.

Soluţia Tecnomatix pentru planificarea fabricaţiei robotizate este o platformă dezvoltată pe acest tip de tehnologie. Aceasta elimină toate dezavantajele metodelor tipice manuale care nu mai sunt suficiente pentru a dezvolta şi a sprijini sistemele complexe de fabricaţie. Metodele manuale solicită implicarea unui număr mult prea mare de experţi care lucrează într-o manieră non-colaborativă, ceea ce duce la o varietate de modificări de fabricaţie costisitoare. În general, aceste metode nu pot explica toate controalele necesare pentru a crea sisteme eficiente de fabricaţie.

Construită pe platforma deschisă pentru managementul ciclului de viaţă al produsului, Tecnomatix furnizează cel mai versatil set de soluţii pentru producţie, disponibil la ora actuală pe piaţa de profil.

Tecnomatix reprezintă un portofoliu de soluţii pentru fabricaţie care livrează inovaţie prin conectarea disciplinelor de producţie cu ingineria produsului - de la realizarea design-ului şi layout-ului, la simulare şi validare digitală şi producţie. Soluţia susţine deciziile de fabricaţie, analize şi rezultate prin instrumente de productivitate puternice.

"Avantajele implementării roboţilor în producţie sunt clare pentru toată lumea, însă trebuie înţeles faptul că beneficiile sunt generate prin programarea eficientă a acestora. Folosind Tecnomatix companiile vor obţine următoarele beneficii:

· Optimizarea gestiunii timpului
· Creşterea calităţii procesului de fabricaţie, a acurateţii şi profitabilităţii
· Creşterea rentabilităţii utilizării echipamentelor de producţie
· Detectarea şi rezolvarea problemelor încă din stadiile incipiente de planificare
· Îmbunătăţirea capacităţii de planificare
· Eficientizarea gestiunii datelor
· Vizualizare îmbunătăţită a fabricii şi modelare 3D avansată
· Acces web-based la toate rezultatele de calitate ale procesului de producţie''. A declarat Mihail Iosip, Director Tehnic, compania ADA.

Despre ADA

De-a lungul celor 20 de ani de existenţă, compania ADA, partener Siemens Industry Software, şi-a asumat rolul de promotor al conceptului Product Lifecycle Management, prin portofoliul său de soluţii şi servicii, promovând o abordare integrată şi completă în dezvoltarea produsului, permiţând companiilor să accelereze creşterea profitabilităţii prin inovaţie.

În România, compania ADA, partener Siemens Industry Software, este promotor al soluţiilor PLM, contribuind major la evoluţia companiilor care funcţionează potrivit conceptului PLM, beneficiind de avantajele soluţiilor pentru dezvoltarea produsului şi gestiunea ciclului de viaţă a produsului.

Vorbim despre soluţii software pentru gestiunea ciclului de viaţă a produsului dezvoltate de Siemens Industry Software, implementate în peste 80 de ţări, despre soluţii care gestionează mai mult de 48% din totalul informaţiei 3D din lume.

Detalii pe site-ul companiei www.adacomputers.ro