Berea în Franţa se scumpeşte cu 25-40%, după ce Parlamentul a aprobat creşterea taxei cu 160%

Autor: Ioana David 04.12.2012

Parlamentul din Franţa a aprobat majorarea taxei pe un hectolitru de bere cu 160%, ceea ce va determina scăderea cu 15% a vânzărilor, potrivit datelor Asociaţiei Berarii Europei. Potrivit asociaţiei vor fi afectaţi toţi producătorii şi toate brandurile.

“Una dintre puţinele raz de soare din sectorul de bere din timpul crizei economice a fost dezvoltarea producătorilor de dimensiuni mici, însă acum şi aceste afaceri vor fi lovite de creşterea de 160% a taxei”, a spus Pierre-Olivier Bergeron, secretar general al Asociaţiei Berarii Europei.

În opinia sa, preţul unei beri se va majora cu 25-40%, în timp ce tendinţa de mutare a consumul din restaurante şi cafenele se va accelera.

“Piaţa din Franţa va scădea cu până la 15% ca urmare a acestei măsuri”, a mai spus Bergeron.

La nivelul anului 2010, consumul de bere pe cap de locuitor se ridica la 30,5 litri, iar 14 companii de talie mare erau prezente pe piaţa franceză, conform unui raport al Ernst&Young. Vânzările totale de bere se ridică la 7 mld. euro.

Preţul mediu al unui litru de bere în restaurante şi cafenele în Franţa era la nivelul anului 2010 de 10,08 euro, în timp ce în retail era de 1,49 de euro.