Germania şi Franţa au declanşat noul război al Europei. Cum să arate noua uniune bancară?

Autor: Radu Racu 04.12.2012

Germania şi Franţa s-au ciocnit public marţi pe tema planurilor de a plasa Banca Centrală Europeană într-o poziţie de supraveghere a băncilor, în cadrul schemei de uniune bancară europeană, accentuând astfel o dispută care ameninţă să submineze una dintre cele mai importante reforme ale Uniunii Europene, scrie Reuters.

Cu doar câteva săptămâni înainte de termenul limită până la care liderii europeni trebuie să stabilească un cadru legislativ pentru noua uniune bancară, ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble s-a opus vehement intenţiei de a oferi BCE ultimul cuvânt în ceea ce priveşte reglementările bancare europene.

"Ultimul cuvânt nu poate aparţine BCE", a spus oficialul german.

De cealaltă parte, susţinătorii proiectului, ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici şi reprezentanţi ai BCE, au argumentat că îngrădirea drepturilor de supraveghere ale BCE nu ar face decât să dilueze soluţia la criza bancară care mătura Europa în ultimii ani.

"Nu putem să avem un sistem dual de supraveghere la un sistem bancar unic", a precizat Moscovici.

Negocierile miniştrilor de finanţe reuniţi marţi s-au încheiat fără niciun rezultat, o situaţie cu atât mai îngrijorătoare cu cât până la finalul anului ar trebui găsit un acord. Discuţiile vor fi reluate pe data de 12 decembrie.

Majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, inclusiv România, susţin ideea unei uniuni bancare, însă nu se pot pune de acord asupra atribuţiilor de supraveghere care vor fi conferite BCE. Dacă Franţa susţine ca toate instituţiile de credit să intre sub reglementarea BCE, opozanţii, printre care şi România, vor ca BCE să aibă grijă doar de băncile cu risc sistemic, în timp ce creditorii mai mici să se supună altei autorităţi. Nemulţumirile principale se leagă de eventualele discriminări care ar putea apărea între statele euro şi non-euro.

Situaţia se complică şi mai mult în cazul Suediei, o ţară non-euro care are expunere bancară substanţială pe Finalanda, un stat din zona euro. Suedia este preocupată că dacă BCE va supraveghea activele bancare suedeze din Finlanda, atunci statul nordic trebuie să primească o reprezentare egală în consiliul BCE.

Liderii europeni speră că prin intermediul unei uniuni bancare, care presupune şi un fond de salvare a băncilor cu probleme, vor putea proteja statele îndatorate de efectele negative ale unei bănci toxice, însă Germania este îngrijorată că propunerea nu va face decât să încarce nota de plată pe care o achită nemţii în proporţie majoritară încă de la declanşarea crizei din Grecia.