Companiile de stat au datorii ce reprezintă 24% din totalul arieratelor şi contribuie cu doar 7% la PIB

Autor: Claudia Medrega 04.12.2012

Companiile de stat contribuie cu doar 7% la valoarea adăugată din economie, dar au arierate reprezentând un sfert din totalul arieratelor din economie, progresele în termeni de reforme fiind foarte modeste la aceste firme, consideră Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

„Arieratele sunt un fenomen cronic la companiile de stat. Problema este mai gravă la aceste companii, pentru că aceste arierate sunt deficite cvasifiscale. Sunt localizate în special în zona datoriilor către stat, către buget. Stocul de arierate pe care companiile de stat nu le-au plătit era la sfârşitul anului trecut de 13,8 mld. lei, majoritatea la bugetul de asigurări sociale, reprezentând aproape tot deficitul anual al sistemului de pensii“, a explicat Dumitru.

Analizând structura arieratelor companiilor private se observă că un sfert din restanţe sunt la buget, aproape 70% sunt datorii către furnizori şi circa 8% sunt restanţe la bănci.

În ceea ce priveşte companiile de stat, două treimi din arierate sunt la buget, aproximativ 33% la furnizori şi doar 1% la bănci.

„Companiile de stat au datorii în special către stat, ceea ce arată clar că există un nivel de acceptare din partea statului. Acest lucru induce un comportament anticoncurenţial şi încurajează hazardul moral, comportamentul de neplată.“

În timp ce în cazul companiilor private arieratele sunt sub 10% din cifra de afaceri, arieratele companiilor private s-au majorat în ultimii doi ani ajungând la aproape jumătate din cifra de afaceri generată, după cum reiese din graficele prezentate de şeful Consiliului Fiscal. Dacă s-ar plăti aceste arierate, jumătate din cifra de afaceri a companiilor de stat ar dis­părea, ceea ce este imposibil.

Dumitru consideră că sunt necesare progrese mai mari în direcţia îmbunătăţirii managementului financiar al companiilor de stat. „Nu cred că managementul privat este soluţia panaceu pentru a rezolva problema la companiile de stat. Este într-adevăr un pas în direcţia corectă, dar nu este suficient de mare. Ar trebui să facem mai mult. Dar, există o rezistenţă a sistemului.“

Comportamentul de plată s-a deteriorat în timpul crizei, arieratele companiilor publice şi private din România ajungând la aproape 20% din PIB. La companiile de stat ponderea a oscilat în jurul a 5% din PIB.

„Arieratele par a fi persistente. Reprezintă o problemă total nerezolvată. Multe ţinte agreate cu FMI şi Comisia Europeană au fost ratate. Doar în anul 2011 am reuşit să atingem ţintele. Există o disciplină scăzută de plată la nivelul autorită­ţilor locale. Arieratele bugetelor locale au început să crească foarte serios mai ales în perioada electorală, în intervalul mai-iunie. Legea finanţelor publice a fost amendată, astfel că 5% din arierate trebuie să fie plătite în fiecare lună. Să sperăm că această modificare legislativă va produce efecte. Se pare că în septembrie s-a înregistrat o îmbunătăţire. Dar arieratele sunt încă foarte înalte.“

 

Ce crede FMI despre companiile de stat

Sectorul întreprinderilor de stat din România este în continuare prea mare raportat şi la situaţia din alte ţări est-europene emergente, companiile de stat controlând 53% din sectorul energetic şi 34% din sectorul de transport, iar Guvernul ar trebui să decidă care întreprinderi ar trebui să rămână în mâinile statului, potrivit unui raport al FMI.

Există aproape 1.000 de companii de stat în România, din care la 240 statul este acţionar majoritar, iar restul sunt deţinute de autorităţile locale. Pe total, întreprinderile de stat angajează 10% din forţa de muncă.

Ineficienţa companiilor de stat duce la o performanţă slabă, arierate şi mai puţine resurse pentru investiţii. Companiile de stat sunt relativ ineficiente, cu profitabilitate mai redusă şi salarii medii mai mari comparativ cu sectorul privat. În plus, aproape toate arieratele din România provin din sectorul de stat, iar aceste companii sunt un canal de „scurgere“ a banilor publici sub forma subvenţiilor. Deloc surprinzător, companiile private din România investesc în mod regulat mai mult decât companiile de stat raportat la activele totale, se mai arată în raportul FMI.