Firmele inovative au înregistrat creşteri de afaceri şi capitaluri de la începerea crizei - studiu

Autor: Raluca Ghinea 05.12.2012

Companiile inovative şi-a majorat ponderea capitalurilor proprii în perioada 2008-2011 în totalul capitalurilor proprii din industrie de la 22,2% la 24,5%, iar ponderea salariaţilor angajaţi de acest tip de firme în totalul personalului din industrie a avansat de la 22,3% la 24,9%, fără afectarea productivităţii muncii sau a profitabilităţii activităţilor desfăşurate, arată studiul "Noi direcţii de politică industrială şi modificările structurale necesare", prezentat miercuri într-o conferinţă de presă.

"Sunt veşti atât de bune încât sunt incredibile. Firmele inovative, adică din industria farmaceutică, IT, aeronave spaţiale, au avut în perioadă de criză o creştere a capitalurilor proprii, a numărului de angajaţi, a cifrei de afaceri. (...) Mă întreb cum au reuşit, în condiţiile în care investiţiile în cercetare sunt atât de mici în România. Probabil că au avut un import de cercetare, capital străin", a declarat preşedintele Consiliului Director al Centrului Român de Politici Economice (CEROPE), Valentin Lazea.

Cheltuielile destinate cercetării în România au avut anul trecut o pondere de 0,48% din PIB, ţinta fiind de 2% până în 2020, potrivit datelor prezentate de Viorel Dobrescu, director în Ministerul Afacerilor Europene.

Cifra de afaceri a firmelor inovative şi-a sporit ponderea la nivelul industriei de la 23,8% în 2008 la 30% în 2011.

Printre tehnologiile inovative ridicate se numără produsele farmaceutice, componente electronice şi de comunicaţii, instrumente optice, aparate pentru radiologie sau fabricarea de aeronave spaţiale.

Riscul afacerii în ramurile inovative se menţine scăzut, numărul firmelor nou intrate în insolvenţă în fiecare an în perioada 2008-2011 fiind mai mic comparativ cu nivelul insolvenţei din întreaga industrie.

"Pe de altă parte, scăderea numărului de companii nou create în industriile inovative poate sugera manifestarea unei anumite oboseli în rândul acestor firme, ceea ce reclamă necesitatea utilizării mai active a politicilor industriale în vederea menţinerii rolului ascendent al entităţilor inovative în cadrul industriei româneşti", se arată în studiu.