Tot despre Mona Lisa/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 07.12.2012

"Numele meu e Lisa di Antonio Gherardini, deşi prietenilor le sunt cunoscută, simplu, drept Madonna Lisa, iar celor din plebe, drept Monna Lisa.

Înfăţişarea mea a fost aşternută pe lemn... Am văzut portretul. Nu seamănă cu mine. Mă uit la el şi văd în schimb chipul mamei şi pe cel al tatălui meu. Le aud glasurile. Le simt dragostea şi durerea şi sunt martoră, din nou, la crima care i-a legat; crima care i-a legat de mine. Fiindcă povestea mea începe nu cu o naştere, ci cu o crimă comisă cu un an înainte să mă nasc." *)

Cu alte cuvinte, cum spune editura, în spatele celui mai enigmatic zâmbet din lume se ascund trădarea, pasiunea, crima.

Jeanne Kalogridis, pe numele ei adevărat J.M. Dillard, s-a născut în 1954 în Tampa, Florida, a predat timp de opt ani engleza la American University, în Washington D.C., iar apoi se mută pe Coasta de Vest, în California, dedicându-se în exclusivitate scrisului. Semnează cu numele J.M. Dillard o serie de romane fantasy şi science fiction, dar alege pseudonimul Jeanne Kalogridis pentru a-şi publica romanele istorice care îi vor aduce succesul internaţional: ciclul "The Diaries of the Family Dracul" - Covenant with the Vampire (1995), Children of the Vampire (1996), Lord of the Vampires (1997) -, The Burning Times (1997), The Borgia Bride (2005), Eu, Mona Lisa (I, Mona Lisa, 2006), The Devil's Queen (2009), The Scarlet Contessa: A Novel of the Italian Renaissance (2010).

Povestea Monei Lisa a atras secole la rând, s-au scris despre ea zeci de mii de pagini, istoricii au cercetat îndeaproape lumea în care a trăit şi se ştiu cam toate faptele în care a fost implicată, ceea nu înseamnă că fabulaţia nu funcţioenază în continuare. Generaţii de istorici au emis nenumărate teorii pe marginea identităţii femeii. Lisa Maria Gherardini s-a născut în 1479 la Florenţa, ca fiică a negustorului napolitan Antonio Maria di Noldo Gherardini, şi a ajuns cea de-a treia soţie a negustorului Francesco del Giocondo, cu care s-a căsătorit în 1495. Ea avea 16 ani, iar el 35 de ani. Unii presupun, calomnios, că Mona Lisa ar fi flirtat chiar cu Leonardo, atunci când a început sa picteze tabloul. Mona Lisa a avut mai mulţi copii şi a murit în 1542 într-o mânăstire din Florenţa, unde a şi fost înmormântată.

Portretul Monei Lisa, comandat lui Leonardo, era menit să marcheze un eveniment important pentru familie, petrecut în 1502.

Romanul este o excelentă reconstituire istorică, în care detaliile despre viaţa şi moravurile vremii copleşesc. Cititorul îşi poate face o idee clară despre viaţa unei femei în clasele superioare din Florenţa secolului al XV-lea. Prin ochii Lisei îi vedem pe Medici, Sandro Botticelli, Michelangelo şi Leonardo da Vinci, dar şi pe puritanul Girolamo Savonarola. Povestea este viaţa completă a Lisei, cu iubirile, dramele, trădările ei. "Oamenii ucid şi mor pentru că nu-şi pot controla emoţiile", se spune la un moment dat.

Cititorul va afla amănunte picante despre istoria vremii, dar şi că Mona Lisa era fiica lui Leonardo - cu toate că acesta era pederast -, că va fi atrasă şi de "iubitul" lui Leonardo, că va accepta să se mărite cu soţul ei pentru a-şi salva tatăl de la moarte şi multe alte amănunte care transformă romanul într-o poveste agreabilă de iubire şi disperare, uşor de citit.

*) Jeanne Kalogridis - Eu, Mona Lisa. Editura Humanitas fiction, colecţia Raftul Denisei. Traducere din engleză de Carmen Săndulescu şi Marian Brătescu