Armata spiritelor de lut/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 07.12.2012

John Man

Armata de teracotă

Primul Împărat al Chinei şi naşterea unei naţiuni

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Mariana Piroteală. În anul 1974, nişte ţărani care săpau un puţ în actualul Xian au scos la iveală fragmente din câteva figuri de lut, deschizând astfel calea uneia dintre cele mai mari descoperiri arheologice din toate timpurile. Armata de teracotă a fost o mare surpriză - în jur de 8.000 de războinici şi cai de lut în marime naturală îngropaţi în anul 210 î.Hr. ca o "armată a spiritelor", menită să păzească mormântul Primului Împărat. Primul Împărat, strălucitul şi crudul conducător care a unificat China şi a construit primul Mare Zid, era cuprins de paranoia şi de o dorinţă de a domina în viaţa de apoi aşa cum făcuse şi în aceasta. Împrejurul uriaşei sale movile funerare, deocamdată nedeschise, alte fose ascundeau o întreagă lume a spiritelor de demnitari, animatori, armuri şi care de bronz. Războinicii de lut se află acum alături de multe alte descoperiri într-un spaţiu care atrage în jur de două milioane de vizitatori pe an. Pe măsură ce lucrările continuă, cu siguranţă ne mai aşteaptă şi alte surprize. După cum sugerează John Man, ar mai putea fi descoperiţi şi alţi războinici. Într-o bună zi, poate, movila funerară va fi şi ea deschisă si comorile sale legendare vor vedea lumina zilei. Împletind istoria şi experienţa căpătată la faţa locului cu prilejul călătoriilor sale în China, John Man ne povesteşte cum şi de ce au fost create aceste uluitoare artefacte.

Annie Jacobsen

Zona 51

O istorie necenzurată a celei mai secrete baze militare americane

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Corina Hădăreanu. Zona 51 este cea mai faimoasă unitate militară din lume. Şi nu există! Aflată la doar 110 kilometri de Las Vegas, în deşertul Nevada, baza nu a fost recunoscută niciodată de guvernul american - dar Zona 51 a captivat imaginaţia multora, decenii de-a rândul. Miturile şi ipotezele despre Zona 51 abundă de multă vreme, graţie secretului dens care o înconjoară. Unii pretind că aici se află extratereştri, sisteme de tuneluri subterane şi instalaţii nucleare. Alţii cred că aici a fost filmată aselenizarea. Larga răspândire a acestor zvonuri vine din faptul că nicio sursă interioară credibilă nu a divulgat adevărul despre perioada pe care a petrecut-o în Zona 51. Asta până acum.

Annie Jacobsen a avut acces exclusiv la 19 oameni care au servit cu mândrie si în secret câteva decenii la această bază şi care au acum între 75 şi 92 de ani; ea a avut de asemenea un acces fără precedent la alţi 55 de oameni din personalul militar şi de informaţii, savanţi, piloţi şi ingineri care au avut legătură cu baza secretă, dintre care 32 au trăit şi au lucrat acolo multă vreme. În Zona 51, Jacobsen ne arată ce s-a întâmplat cu adevărat în deşertul Nevada, de la testarea armelor nucleare până la construirea avioanelor supersonice secrete folosite în războiul împotriva terorismului.