Economia văzută dinspre ziar/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 07.12.2012

Două cărţi importante de economie au lansat la recent încheiatul Târg de Carte Gaudeamus colegii noştri de la "Ziarul Financiar", Cristian Hostiuc şi Sorin Pîslaru, directorul publicaţiei şi redactorul şef. Lansarea a prilejuit şi o dezbatere privind situaţia economică actuală şi viitorul României, la care au particpat economişti de frunte şi foşti miniştri. "După opinia mea, economia românească nu mai există, pentru că a fost cedată străinilor şi mă tem că în viitor nu va mai exista nici ţară", a spus, tranşant, Ilie Şerbănescu. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a susţinut că economia are nevoie de dezbateri care să fie declanşate de astfel de opinii publicate în ziarele de profil. "Să sperăm că ziarele vor rezista, iar o astfel de lansare mă bucură şi arată că ziarele şi cuvântul tipărit mai au o şansă."- Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru de finanţe. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a spus că citeşte frecvent editorialele publicate în "Ziarul Financiar".

Cărţile reunesc editorialele celor doi jurnalişti apărute în "Ziarul Financiar" în ultimii ani, marcaţi de cea mai acută perioadă de criză economică din ultimii 20 de ani. Editorialele încearcă să surprindă evoluţia economică generală, problemele din administraţia românească, dar şi dezvoltarea unei clase antreprenoriale de care are nevoie România.

Cristian Hostiuc - Toţi suntem datori c-un faliment. 6 ani de miopie economică văzută de directorul Ziarului Financiar. Editura All

"Ca să vinzi şi ca să faci bani din terenuri, oi, fotbalişti, maşini, calculatoare, pagini din Facebook, gunoaie, din cântări, din crâşmă şi restaurante nu îţi trebuie şcoală", scrie într-unul dintre editoriale Cristian Hostiuc. Lucian Mîndruţă, de la Mediafax Group, scrie: "Cristian Hostiuc nu face presă economică. El face presă pur şi simplu, acea meserie veche care îţi dă sentimentul că poţi să schimbi lumea, în timp ce lumea te schimbă de fapt pe tine, fără să realizezi. Nu i s-a întâmplat însă şi lui. Cristian e la fel ca acum 10 ani când l-am cunoscut la Ziarul Financiar. Vede bine (se alintă doar cu miopia) şi spune drept. Din locul în care stă el se vede mai toată economia românească, dar asta nu înseamnă că stă într-un turn, nici măcar unul din hârtie de ziar. Din când în când, ne lasă să ne uităm şi noi la peisajul ăsta, destul de puţin, încât să nu ne speriem, dar suficient de mult încât să înţelegem. Nu e uşor lucru să ai dreptate în serie. Cristian Hostiuc nu se laudă cu asta. Şi tocmai de aceea am simţit nevoia s-o fac eu."

Sorin Pîslaru - PIB-ul fără ţară. Cum reconstruim încrederea în România. Editura All

"Această culegere de opinii publicate în Ziarul Financiar între anii 2009 şi 2012, care nu are în niciun fel pretenţia că ar fi o carte, are rostul de a ne aminti prin ce a trecut economia românească în ultimii patru ani de criză. Sau cel puţin acesta este obiectivul său. Dumneavoastră, ca cititori, veţi judeca. Am numit-o PIB-ul fără ţară pentru că, în opinia mea, dezvoltarea unei ţări nu este doar o chestiune de acumulare macroeconomică, ci de schimbare în bine a vieţii oamenilor. Argumentele le veţi găsi în paginile care urmează." - scrie Sorin Pîslaru într-un fel de argument. Sorin Pîslaru afirmă într-unul dintre editoriale: "Cât timp miniştrii nu vor trăi din salarii, statul va submina economia."