Un capitol la care România stă cel mai bine în Europa: rata scăzută a obezităţii

Autor: Ioana David 05.12.2012

Aproape 17% din populaţia Europei este obeză, cel mai redus nivel fiind înregistrat în România (7,9%), arată studiul Health At A Glance Europe 2012, realizat de OECD (Organizaţia Economică pentru Cooperare şi Dezvoltare) şi Comisia Europeană.

"Obezitatea variază între un minim de 8% în România şi Elveţia până la 25% în Ungaria şi Marea Britanie, însă unele variaţii dintre ţări pot fi puse pe seama diferenţelor în ceea ce priveşte colectarea datelor", se arată în raport.

Documentul notează că majorarea numărului de persoane obeze reprezintă un factor de îngrijorare publică, deoarece obezitatea poate determina probleme de sănătate ca de exemplu hipertensiune, colesterol crescut, diabet, boli cardiovasculare, probleme respiratorii şi altele.

"Rata obezităţii s-a dublat în ultimii 20 de ani în multe state din Europa", mai arată raportul.

Obezitatea şi supraponderalitatea pot fi definite ca o greutate în exces care poate cauza probleme de sănătate din cauza nivelului ridicat de grăsime.

Cel mai folosit indicator pentru determinare este indicele de masă corporală (IMC), care evaluează greutatea în raport cu înălţimea. Potrivit clasificărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, adulţii cu un IMC între 25 şi 30 pot fi consideraţi supraponderali, iar cei cu cu un IMC peste 30 sunt obezi.

Click pe foto pentru imaginea mărită