Valentin Stoica, Search Corporation: “Regii asfaltului dau de lucru la mii de oameni. Să nu credeţi că în Franţa au construit italienii autostrăzi”

Autor: Andreea Neferu 05.12.2012

Valentin Stoica, directorul firmei de proiectare şi consultanţă Search Corporation, prezent astăzi la ZF Live, a arătat că apelativul de "regi ai asfaltului", aşa cum au fost denumiţi în ultimii ani oameni de afaceri precum Dorinel Umbrărescu, de la firma Spedition UMB, Nelu Iordache de la Romstrade sau Costel Căşuneanu de la PA&CO International, este unul cu tentă "răutăcioasă" şi că, în realitate, constructorii cu acţionariat local au un rol important în economie, în contextul în care dau de lucru pentru mii de angajaţi şi în unele cazuri reuşesc să termine contractele chiar înainte de termen.

"Eu am o problemă cu eticheta <<regii asfaltului>>, care mi se pare uşor răutăcioasă. Oamenii aceştia dau mii de locuri de muncă în România, plătesc taxe la statul român, câştigă de pe primul loc licitaţiile, termină cu nouă luni mai repede o autostradă (este vorba de firma Spedition UMB, controlată de Dorinel Umbrărescu, care a finalizat autostrada Timişoara-Lugoj, lot 1, înainte de termen - n.red.)", a spus Stoica. Totodată, el a apreciat că România trebuie să-şi promoveze industria şi firmele locale, la fel cum o fac şi alte state.

"Hai să nu îi demonizăm (pe constructorii români - n.red.), pentru că sunt ai noştri. Să nu credeţi că în Franţa au construit italienii autostrăzi, sau în Italia spaniolii. Toate ţările au avut grijă să îşi crească industria proprie, ca atunci când îşi termină programul (de construcţie de şosele - n.red.), firmele acestea să se ducă în ţări ca România. Poate vom ajunge şi noi în Africa, în Asia sau în America de Sud, pentru a aduce bani înapoi în ţara noastră. Trebuie să ne iubim mai mult industria proprie", a explicat reprezentantul Search Corporation.