Comănescu a dat de petrol pentru nemţii de la Wintershall

Autor: Roxana Petrescu 05.12.2012

O sondă forată de una dintre platformele operate de Grup Servicii Peroliere, compania de foraj marin parte a grupului Upetrom controlat de omul de afaceri constănţean Gabriel Co­mănescu, a identificat un rezervor de petrol în Marea Nor­du­lui în cadrul unui contract semnat la începutul acestui an cu nemţii de la Wintershall.

Grup Servicii Petroliere a in­trat în Marea Nordului în martie, prin intermediul con­trac­tu­lui sem­nat cu Wintershall, aceasta fiind însă una dintre pie­ţele pe care compania se va concentra şi în 2013, po­tri­vit celor mai re­cente declaraţii din partea reprezentanţilor firmei. Win­ter­shall este cel mai mare producător de petrol şi gaze din Ger­ma­nia, având operaţiuni de producţie a hidrocarburilor în re­giuni precum Europa, Africa de Nord, America de Sud, Rusia sau zona Caspică.

Potrivit Wintershall, GSP Saturn, platforma care a săpat sonda de explorare prin care a fost indentificat rezervorul de petrol, a lucrat în ape cu o adâncime de 44 de metri.

"Estimările preliminare ale resursei indică un potenţial re­cu­perabil de petrol de cel puţin 30 mil. barili (circa 4 mil. tone sau cât produce Petrom într-un an - n.red.). Viabilitatea co­mercială a acestei descoperiri va trebui confirmată prin alte lu­crări de foraj în 2013", au precizat reprezentanţii Win­ter­shall care operează 25 de platforme marine în partea de sud a Mării Nordului. Dincolo de contractul de foraj, Grup Ser­vicii Petroliere a mai câştigat la începutul acestui an un con­tract pentru con­struirea unei conducte offshore cu o lungime de 30 de kilometri tot pentru Wintershall.

Grup Servicii Petroliere a intrat pe segmentul con­struţiilor offshore în 2008 când a câştigat un contract de 100 de milioane de dolari pentru TPAO, Compania Petrolieră Na­ţională turcă. După acest contract, au urmat şi altele, cel mai important până la această dată fiind o lucrare de 270 de milioane de dolari executată de Grup Servici Petroliere pentru gigantul rus Gazprom.

Contractul a fost câştigat la finalul anului 2009 şi timp de aproape un an şi jumătate flota de vase multifuncţionale de­ţi­nută de Grup Servicii Petroliere a construit o conductă de 159 de kilometri pentru transportul gazelor naturale, pe tra­seul Dzhubga - Lazarevskoe - Soci, conducta fiind sub­ac­va­tică. În 2011 firma controlată de Comănescu câştigă o lici­taţie internaţională pentru Pemex, cea mai importantă com­panie petrolieră din Mexic, pentru ca la începutul acestui an, GSP să facă primii paşi în Marea Nordului, una dintre cele mai fierbinţi zone pe harta căutătorilor de hidrocarburi. Pentru anul acesta, compania estimează o cifră de afaceri de circa 200 de milioane de dolari (155 de milioane de euro).