Magazinul Unirea va fi legat direct de cea mai circulată staţie de metrou printr-o galerie comercială subterană de 1 mil. euro

Autor: Cristi Moga 05.12.2012

Centrul comercial Unirea din Bucureşti, controlat de familia Adamescu, va fi legat de cea mai tranzitată staţie de metrou a Capitalei printr-o galerie comercială subterană cu ajutorul căreia se va putea intra direct în proiect.

Proprietarii Unirea vor investi aproximativ un milion de euro pentru realizarea unui tunel pe marginile căruia vor fi amenajate magazine şi speră la o creştere a numărului de vizitatori în centrul comercial cu cel puţin 20%. În prezent un singur centru comercial din Bucureşti se poate "lăuda" cu acces direct de la metrou, şi anume proiectul Sun Plaza de la Piaţa Sudului.

"În acest moment suntem în stadiul de proiectare. Sperăm că, dacă totul decurge normal din punctul de vedere al aprobărilor, să finalizăm lucrările cel târziu la jumătatea anului viitor. Valoarea estimată a investiţiei este de un milion de euro. Avem aşteptări de creştere a traficului cu minimum 20%", a declarat pentru ZF Carmen Palade Adamescu, preşedinte şi CEO al Unirea Shopping Center.

Firma Unirea Shopping Center, în portofoliul căreia se află centrele comerciale Unirea din Bucureşti şi Braşov, a realizat în primele nouă luni ale anului o cifră de afaceri de 13,9 milioane de euro şi un profit de 365.000 de euro. Cifra de afaceri a crescut cu 9%, în timp ce profitul a avansat cu 60%.

40.000 de oameni la metroul Unirii

Staţia de metrou Piaţa Unirii, cel mai important nod al reţelei de transport subteran, este tranzitată zilnic de aproximativ 40.000 de persoane, fiind de departe cel mai aglomerat punct de pe harta metroului bucureştean.

"S-a agreat ca proiectul să fie realizat cu condiţia ca cei de la Unirea să suporte integral cheltuielile. Proiectul a fost aprobat de Comisia Tehnico Economică a Metrorex şi contractul final urmează să fie semnat în perioada următoare, probabil în lunile ianuarie-februarie. Va fi realizată o străpungere de aproximativ 15-20 de metri din dreptul zonei de odihnă pentru scările de ieşire de la metrou până în interiorul magazinului", a declarat Gheorghe Udrişte, directorul de investiţii al Metrorex. Udrişte a mai spus că Unirea va desemna un constructor care va trebui agreat de Metrorex.

De unde va începe galeria

În prezent, la ieşirea de la metrou din dreptul magazinului Unirea sunt două scări: una rulantă în partea stângă, către bulevardul Corneliu Coposu, şi cea de-a doua normală, mai puţin circulată, înspre Bulevardul Unirii şi splai.

La mijlocul celei de-a doua scări este în prezent un spaţiu prevăzut pentru odihnă (între cele două porţiuni de trepte), din dreptul căruia va fi amenajată noua galerie comercială. Pe prima porţiune ascendentă este prevăzută montarea unei scări rulante, a mai spus Udrişte.

"Nu va fi un tunel propriu-zis, ci un acces direct din staţia de metrou în galeria nou-crea­tă a Unirea Shopping Center. Galeria va avea o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 1.500 de metri pătraţi, spaţiile fiind închiriate firmelor care oferă servicii şi produse de utilitate zilnică. Deschiderile în interiorul centrului comercial vor fi în corpul central şi corpul splai", a mai declarat Carmen Adamescu.

Pentru a ţine pasul cu mallurile mai moderne construite în ultimii ani în Capitală, proprietarii Unirea au atras în centrul Capitalei marii retaileri de modă şi au amenajat spaţii cu acces direct din exterior pentru magazine precum Zara, H&M, New Yorker sau Bershka.

Amenajarea accesului direct de la şi către metrou ar putea ajuta în primul rând retailerii care au magazine în interior şi la etajele superioare ale centrului comercial construit în urmă cu mai bine de 30 de ani.